Терминът суперхрани означава преработени и непреработени храни, които могат да бъдат полезни за човешкото здраве. Те обикновено съдържат изключително големи количества витамини, минерали, антиоксиданти и вещества, които активно укрепват имунната система и спомагат за правилното функциониране на защитните сили на организма. Кои суперхрани са най-полезни за нашия имунитет?


1. Горски плодове

Най-известните видове плодове от тази категория включват например ягоди, малини, боровинки и къпини. Те се отличават с високо съдържание на витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, а освен това могат да допринесат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Също така имат положителен ефект върху имунитета и храносмилателния тракт.


 

GymBeam3


2. Зелен чай

Чайовете обикновено са много полезни за здравето. Зеленият чай съдържа голямо количество катехин EGCG, което е естествен антиоксидант, спомагащ за предотвратяване на увреждането на клетките. Освен положителния си ефект върху здравето и имунитета, зеленият чай помага и за енергизиране на организма и за по-лесно намаляването на телесното тегло.

 

3. Джинджифил

Джинджифилът е корен, който може да ни помогне да отслабнем, тъй като увеличава термогенезата и намалява усещането за глад, намалява гаденето, облекчава болката, стимулира имунитета и помага за лекуване на някои заболявания. По-специално мъжете ще оценят положителното му въздействие върху нивата на тестостерона или производството и подвижността на спермата. Можете да добавяте джинджифил към храната си или да го пиете под формата на чай или шот.

 

GymBeam2

 

4. Куркума

Куркумата, наричана също и индийски шафран, се използва най-често като съставка в готвенето. Тя обаче има функции и в сферата на медицината. Куркумата съдържа веществото куркумин, което има силно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Проучванията показват, че той може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

 

5. Зелени водорасли

Спирулина и хлорела са зелени водорасли, които се отличават с високо съдържание на антиоксиданти. В нашето тяло те спомагат за предотвратяване на увреждането на клетките и тъканите от свободните радикали, но също така могат да помогнат за подобряване на здравето на сърцето и оптимизиране на нивата на кръвната захар.

 

Другите суперхрани, които определено си заслужава да опитате, включват например псилиум, мака и зелен ечемик. Въпреки че не можем да гарантираме, че след като ги опитате, ще бъдете 100% здрави, но тези суперхрани определено съдържат полезни вещества, които си заслужава да включите в храненето си.

 


Източници:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26501271/ 
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29087531/ 
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20156466/   
4. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-1027-6 
5.https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1046/j.0004-8666.2003.00039.x 
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19216660/ 
7. https://www.iasj.net/iasj?func=fulltext&aId=71548 
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22481014/ 
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745491/ 
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5418215/pdf/cdt-07-S1-S21.pdf