Мнозина избягват твърдите сирена при желание за отслабване, тъй като те са богати на наситени мазнини, но те също така съдържат и много полезни нутриенти като калций, фосфор и протеини, които спомагат загубата на килограми.


Освен това сиренето подпомага чревното здраве, засищат, с което и ограничават апетита и консумацията на вредни храни. 


Тези ползи на сирената зависят от вида им. Кои да си хапваме спокойно, ако искаме да отслабнем?Фета сиренето е едно от най-подходящите, тъй като то е по-нискокалорично спрямо останалите. 28 г от него съдържат само 75 ккал. Лошото е, че фета сиренето е богато на сол, което налага консумирането на повече вода, за да се избегнат негативите от прекомерния натрий за организма. 


100 ккал има в 42 г козе сирене - то се смята за едно от най-полезните заради съдържанието на белтъчини. 


Пармезанът е предпочитан заради специфичният му вкус. Е, и при желание да намалим теглото си, можем да си позволим рецепторно удоволствие. Една супена лъжица от него има само 21 ккал. 


Цяла купа котидж сирене осигурява 50% от необходимите за деня протеини, в същото време зарежда само със 163 ккал. 


В списъка се нарежда и сладкият кашкавал, онзи, който по външен вид ще познаем по големите дупки в плътността. Предимството му е, че е с най-ниско съдържание на сол от сирената. Що се отнася до калоричността му – осигурява 160 ккал с 42 г от него, но това включва и приема на 12 г протеини.

 

С кои сирена е добре да внимаваме при желание за отслабване?


От порция 28 г синьо сирене тялото ни черпи 100 ккал. То е и достатъчно мазно – в същото количество се включват 8 г мазнини, поради което се препоръчва да се избягва при режим, целящ редуциране на теглото. Ако нямате проблем с контрола на количествата храна, които консумирате, всъщност, точно това негово качество може да не е толкова голям проблем, тъй като богатият му вкус и мастна плътност засищат и блокират апетита. Така че, ако се хапва мъничко от време на време, не би трябвало точно то да наклони везните на кантара в нежелана посока.  


Друго сирене, което не препоръчват от експертите при диета, е тип крема, която съдържа 10 г мазнини на 28 г и зарежда с 99 ккал. Ако харесвате крема обаче, не е казано, че непременно трябва да се откажете от нея. Продуктът е подходящ за закуска – достатъчно е добре да прецените калорийното съдържание на сандвича си за закуска и намалите тези от друга храна до границите на допустимите за вас за храненето. Малка филийка пълнозърнест хляб, намазана с крема сирене и чаша ободряващ чай едва ли ще навреди на плана за отслабване.


Естествено, необходимото е храненето да е разнообразно и си позволяваме по-калоричните изкушения по-рядко през седмицата, добре калкулирайки калориите или поне преценявайки внимателно количествата на храната, която е разумно да консумираме при целите си. 


Не забравяйте, че удачен вариант да разнообразите менюто е включването на изварата на трапезата, както и да не се отказвате от българското саламурено сирене.