Защо цинкът е минерал, който се препоръчва при и срещу вирусни инфекции?

Цинкът активира Т-лимфоцитите (Т-клетките), което подпомага организма да регулира имунната защита срещу инфектирани клетки. Цинкът е и добър оксидант, който действа стабилизилащо на свободните радикали. Това предотвратява отслабването на клетките и ги прави по-малко уязвими от патогените. 


С кои храни можем да си осигурим цинк?


Най-добрият източник на цинк са морските дарове и конкретно стридите. Само 85 г стриди доставят 673% от дневните на организма потребности от цинк. Вярно е, че сега не е сезонът на стридите и не всеки се докосва до морския бряг, където разбраемо се сещаме за тази храна и можем да я намерим прясна, но можем да се поглезим с този деликатес са и консервираните стриди. Идеален вариант са да прибавим нов вкус към салатата поне от време на време.


Храна, която е по-достъпна за нас и може да ни осигури цинк, е червеното месо, най-вече телешкото. В едно телешко кюфте се съдържа почти половината от необходимата ни дневна доза цинк. При свинската пържола е само една четвърт, при пилешкото от бутче – една пета. (Става въпрос за 85 г месо)


Една четвърт от дневната доза цинк може да се осигури и само с черпак сготвен боб (130 г).


Друг добър източник на цинк са тиквените семки – с 30 грама приемаме една пета от дневната ни необходима доза. С тази цел можем да добавим и кашу, но неговата полза се равнява на 15% от дневната доза при 30 г. Другите ядки са по-бедни на цинк, въпреки че той се съдържа и в тях в малки количества. 


За децата добър вариант могат да бъдат зърнените обогатени с минерала закуски


Каква е дневната обичайно необходима доза от цинк, за да сме здрави?

  • За децата от 7-месечна възраст до 3 години – 3 мг;
  • За децата между 4 – 8 години – 5 мг,
  • За децата между 9 – 13 години – 8 мг;
  • За мъжете и момчетата след 14-годишна възраст – 11 мг;
  • За жените и момичетата след 14-годишна възраст – 8-9 мг, като при бременност и кърмене потребностите са по-високи, съответно 11 – 12 мг.


Източници
nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional