Храненето е в основата на здравето и е важно да знаем кои са храните, които биха могли да го подобрят. Освен обичайните съвети, свързани храненето, все по-често се срещат и нови и по-непознати препоръки. Предстои да научим с какво са полезни кълновете и ферментиралите храни и кои са макронутриентие...

 

Кълнове

Покълването е процесът на растеж на семената. Кълновете осигуряват всички хранителни ползи, които можем да получим от храните. Най-популярните кълнове са тези на зърната като киноа, чиа, както и на бадемите. 
 
За да се случи покълването на зърната, е необходимо да ги оставим във вода за известно време. Това води до разделяне на външния им слой, което позволява на новите кълнове да отнемат известно количество от нишестето на зърната. По този начин се променя хранителното съдържание на храната. 
 
Тъй като се намалява количеството нишесте, се повишават нивата на фибри и протеини в зърната. По-малкото нишесте означава и по-малко въглехидрати, а това означава, че покълналите зърна имат и по-нисък гликемичен индекс.
 
Кълновете имат и много други ползи, включително повишаване в нивата на витамините и минералите. 
 

Макронутриенти


Те са макрохранителни вещества, които са необходими за осигуряването на енергия на организма. Това са мазнините, въглехидратите и протеините. При консумация на адекватните им количества от хранителния режим, е най-вероятно да постигнем желаните резултати по отношение на загуба на мазнини, натрупване на мускулна маса или тонизиране на тялото. 
NEWS_MORE_BOX
 
Препоръчителното съотношение на макронутриенти за балансиран хранителен режим е 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% протеини. 
 

Ферментирали храни

Ферментацията е процес, по време на който захарта се превръща в алкохол. Тези храни, като киселото зеле, съдържат здравословни бактерии. Консумацията им има други ползи за здравето, тъй като те съдържат и витамин К и пробиотици
 
Те са много по-богат източник на полезни бактерии, отколкото хранителните добавки. По този начин не само се подобрява храносмилането, но и се укрепва имунната система.