Витамин А е необходим за имунната система, очите, сърцето, белия дроб и бъбреците. Той е важен и за репродуктивната система, както на мъжа, така и на жената. Дневните потребности на витамин А възлизат на 900 микрограма при силния пол и 700 микограма при нежния.


Той може да се набавя чрез храненето, без да се налага прием под формата на хранителна добавка.


Богати на витамин А са плодовете и зеленчуците с ярък топъл цвят - червено, оранжево, жълто. Въпреки че сме свикнали да мислим за тиква през есента, тя би могла да се консумира целогодишно. Освен, че е добър източник на витамин А, е богата на витамин С, калий, витамин Е и желязо. Тиквата съдържа антиоксиданти, които помагат срещу рак и сърдечносъдови заболявания. 


Най-добър източник на витамин А е тиквата, която наричаме „цигулка“ –осигурява над 100% от дневните ни потребности. Не бива да се забравя, че е богата и на фибри, благодарение на които бихме могли да си поддържаме стомаха регулиран.


Запечена във фурната или приготвена под формата на десерт варена в мляко или вода с малко захар, остава полезна и вкусна. Вариант е да бъде поднесена и в апетитна супа.


Морковите са най-популярният зеленчук по отношение на витамин А, бета-каротин и ползата им за здравето на очите. Комлексът от други витамини като К, от В групата и калий, благоприятства усещането за наличие на енергия.


Ако не сте любител на тиквата и моркова, може да се насечите към червените чушки. Те са по-богати на витамин А, отколкото зелените, жълтите или оранжевите сортове. Една чаша нарязани червени чушки, което е около 175 г, съдържа приблизително 234 мг витамин А – така че само с тях е осигурена една четвърт от дневната потребност.


Доматът е друг „зеленчук“, с който си набавяме витамина за имунитет и зрение, в комбинация със „силна“ доза аскорбинова киселина, витамин К, фолат и калий. Доматите са от храните, в които има и ликопен, който прави впечатление с антираковите си свойства. Тези плодове, които най-често хапваме на салата, действително „хранят“ сърцето и кожата. 


Към по-нетрадиционните за кухнята ни източници на витамин А, но достатъчно познати на пазара, могат да се причислят сладките картофи, калето и мангото. Към тях можем да прибавим и позабравените аспержи