Витамин С е жизненоважен за здравето ни. Организмът ни не синтезира витамин С, не е способен и да го съхранява добре, вследствие на което се налага той да бъде внасян постоянно с храната. Плодовете и зеленчуците са най-добри източници на витамина.


Препоръките са на ден да осигуряваме по 90 мг витамин С за мъжете и 75 мг за жените. 


Сред богатите на витамин С зеленчуци са: чушките, броколите, брюкселско зеле, домати, карфиол, зеле и др.Цитрусите са плодовете смятани за богат източник на аскорбинова киселина, но истината е, че по този критерий съдържание на витамин С цитрусовите плодове не могат да се разглеждат в една група. Например и ягодите (58,8 мг), и кивито (92,7) имат повече витамин С, отколкото грейпфрута (31,2 мг) и дори портокала (53,2 мг). Но пък червените гамби остават титуляр в класацията, независимо от доброто число на кивито – 100 грама от тях могат да доставят 128 мг витамин С, което е 213% от  дневната потребност. 


Разбира се, съдържанието на витамин С зависи много от сорта на плодовете, как са отглеждани и съхранявани, докато се консумират. 


Естествено, ако искаме да заредим тялото с естествен витамин С, вариантът да се изпие чаша фреш от портокал е много по-приемлив, отколкото да хапнем, макар и само 100 г сурови чушки. Тях можем да оставим или за салата, или пълнени със сирене, с което да се погрижим и за осигуряването на други витамини и минерали в комбинация.


Наличието на витамин С е условие да се синтезира колаген, но и L-карнитин и някои невротрансмитери. Той се включва и в обмяната на белтъчини. Ролята му на антиоксидант е популярна, т.е. той спомага да се намали вредния ефект на свободните радикали и техните вреди, което е от значение за профилактиката на ракови процеси и сърдечносъдови заболявания.


Витамин С играе съществена роля за поддържането на имунната система и защитните сили на организма и подобрява абсорпцията на желязо от растителните източници.


Недостигът на витамин ни се отразява с усещане за умора и слабост, дефицитът – със скорбут.