Високото кръвно налягане не е опасно само за сърцето и кръвоносните съдове, но също така може да причини инсулт и нарушения на бъбречната функция.

 

Плодовете съдържат много витамини, минерали, антиоксидантни съединения и фибри.


 

Те трябва да бъдат част от всяка здравословна диета.

 

Те имат и антихипертензивни свойства.

 

Освен това плодовете са полезни за храносмилането, те допринасят за здравето на чревния микробиом и намаляват смъртността от всякакви причини.

 

Кои плодове са полезни за понижаване на кръвното налягане?

1. Банани

Бананите осигуряват калий, което ги прави добри съюзници в диетата, която може да понижи и регулира кръвното налягане.

 

През януари 2017 г., известното списание Circulation публикува статия на учени от Центъра Джон Хопкинс за превенция на сърдечни заболявания.

 

В него се разглежда калият като важен минерал за понижаване на кръвното налягане.

 

Вместо прием на калиеви добавки,по-добре би било да се приемат повече плодове и зеленчуци, богати на калий.

 

В допълнение към бананите, стафидите, авокадото и фурмите също са богати на калий.

 

Всички заедно биха могли да осигурят намаляване на хипертонията.

 

Плодовете съдържат не само калий, но и фибри и много други хранителни вещества, като магнезий, които имат положителен ефект върху кръвното налягане.

 

2. Ябълки

Ябълките трябва да се ядат редовно, особено в естествения им сезон, тоест от септември до декември в северното полукълбо, за предпочитане по няколко на ден и особено от местните сортове.

 

Във всеки случай ябълките винаги се ядат с кората, защото там се намират в по-голямо съотношение полезните вещества като витамин С и кверцетин - вещество, което има антиоксидантно, противовъзпалително и антиалергично действие.

 

Освен това кверцетинът има стимулиращ ефект върху кръвообращението и разширява кръвоносните съдове.

 

Тези две свойства намаляват кръвното налягане.

 

Проучване, публикувано в списание Hypertension, е установило, че хората, които ядат повече от 4 порции ябълки, броколи, моркови, тофу или стафиди на седмица, имат по-нисък риск от високо кръвно налягане, отколкото хората, които приемат по-малко от една порция на седмица от тези храни.

 

Преглед на 8 обсервационни проучвания е показал, че ябълките не само понижават кръвното налягане, но и риска от летален изход от сърдечносъдови проблеми.

 

Ябълките също така намаляват риска от атеросклероза и инсулт, подобряват здравето на съдовете и са свързани с по-ниски нива на възпаление.

 

Достатъчни са от 100 до 150 г цели ябълки, с кожата, на ден.

 

3. Горски плодове

Независимо дали боровинки, ягоди, малини, арония или цариградско грозде, тези плодове осигуряват ценни растителни вещества, като тъмносини антоцианини, които могат да предпазват от високо кръвно налягане.

 

В едно проучване е установено, че сокът от горски плодове - по 0,5 литра дневно, значително е понижил кръвното налягане след 12 седмици.

 

4. Киви

Проучване е проследило влиянието на консумацията на 3 кивита на ден в рамките на 8 седмици.

 

Установено е, че систоличното кръвно налягане при пациенти с хипертония е било намаляло с почти 5 mmHg, а диастолното - с 1,67 mmHg.

 

Все още не е известно защо кивито е толкова подходящо за понижаване на кръвното налягане, но се предполага, че съдържащите се в него витамин С и фибри имат ключова роля.

 

Препоръчителна комбинация е смути от банан и киви, което съчетава два от понижаващите кръвното налягане плодове.

 

Може да се комбинира и с много други стимулиращи сърдечносъдовата система съставки, включително джинджифил, куркума, ленено масло и орехи.

 

5. Нар

Наровете са с високо съдържание на пуникалагин - растително съединение от семейството на полифенолите.

 

Все още не е известно дали именно това вещество има толкова положителен ефект върху кръвното налягане, или антоцианините, които също се съдържат в нара.

 

От поне две проучвания е станало известно, че сокът от нар, по 150-300ml дневно, може да понижи кръвното налягане.

 

6. Портокал и грейпфрут

Редовата консумация на портокали е полезна както при високо кръвно налягане, така и за превенция.

 

Може да се редува с грейпфрут, който има подобни свойства.

 

Цитрусовите плодове съдържат витамин С, пектин и антиоксидантни растителни съединения.

 

В едно проучване е установено, че портокаловият сок, по 0,5 л на ден, понижава кръвното налягане с 5%.

 

Не трябва да се консумира грейпфрут и сок от грейпфрут, ако вече се приемат лекарства, тъй като плодът може да засили ефекта им.

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/alimentacion/frutas-tension-arterial_9518

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28028058/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26644239/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31928209/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26227795/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27158555/