Един от най-притеснителните и непонятни за много хора феномени е как само едно леко похапване може да преобрази прибраната им и стегната зона в областта на стомаха в подут корем и да отключи неприятното чувство за тежест и болка.

 

Подутият корем определено е неприятно състояние, което може да създава хронични оплаквания или да се появява само в отделни моменти. И в двата случая дискомфортът е налице, а най-удачното превантивно средство е да се избягват храните, които отключват проблема.


 

Подуването на корема е следствие от натрупването на газове или течности по протежението на стомашно-чревния тракт. Основна причина за това е невъзможността определени хранителни продукти да бъдат напълно разградени. Храните, които най-често създават подобни проблеми, са тези, богати на неразградими, но подлежащи на ферментация прости захари. Те преминават през стомаха, без да бъдат повлияни от ензимите в стомашния сок и не се усвояват в тънките черва.

 

Достигайки дебелото черво обаче, те се ползват като хранителен източник от бактериите в чревната флора. Протича процес на ферментация, при който част от неразградимите и неусвоими хранителни вещества се трансформират в други, като при реакцията се отделят голямо количество газове. Те водят до специфичното подуване на корема и създават характерния дискомфорт.

 

Храните, които създават най-сериозен риск от подуване на корема, са:

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Кръстоцветните зеленчуци – броколи, карфиол, брюкселско зеле. Опасността от подуване на корема е най-сериозна при консумирането им в сурово състояние или във вид на туршия;
  • Бобови култури – боб, грах, леща. Проблемът с подуването на корема след консумацията им може да бъде частично решен с предварително накисване преди кулинарна обработка, което прави бобовите храни по-лесно разградими;
  • Житни култури – те са основна причина за подуване на корема и други стомашно-чревни неразположени при хората с глутенова непоносимост, но не само. Дори хора със здрав стомах може да изпитват известни проблеми след консумация на по-голямо количество житни култури, независимо в какво форма;
  • Кромид лук – и белият, и водният кромид в суров вид са богати на специфичен тип разтворими фибри – т.нар. фруктани. Макар и основно консумиран в малки количества, лукът може да доведе до подуване на корема при хора, които трудно понасят фибрите. Проблемът се появява по-рядко след кулинарна обработка на кромида;
  • Ябълки – сред плодовете това е най-проблемният за хора с хронични стомашни проблеми избор. Едновременното високо съдържание на фибри и фруктоза създава риск от обилна ферментация в дебелото черво и рязко подуване на корема след консумация на сурови ябълки;

 

Приемът на посочените типове храни не би следвало да създава проблеми при хора със здрав остомах. В някои случаи обаче дори временен дисбаланс на стомашната секреция може да доведе до подуване на корема, а тези храни създават най-сериозен риск. Добре е консумацията им да се регулира при хора с хронични стомашно-чревни проблеми като колит, синдром на пропускливото или раздразнено черво и др.