Начинът на хранене е много важен фактор за поддържане на кожата здрава и защитена от вредното въздействие на ултравиолетовото лъчение.

 

Експертът по хранене и храни Марина Даяна Перес, професор по здравни науки на Отворения университет в Каталуния, пояснява, че диетата, базирана на консумация на храни от растителен произход, действа по същия начин, както нанасянето на слънцезащитен крем.


 

Плодовете, зеленчуците, бобовите растения и ядките са храни, богати на витамини като C и E, полифеноли и фенолни киселини, които допринасят за оксидативната защита на кожата срещу външни агенти, като увреждане, предизвикано от ултравиолетова радиация.

 

Кои храни предпазват кожата ни?

Ролята на диетата за защита на кожата от слънчева радиация е подробно проучена.

 

Преглед на проучвания в тази област, публикувани в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, е показал кои са храните, които най-ефективно защитават кожата ни:

  • Зехтин и бобови растения - консумацията им е свързана с по-малко увреждане на кожата, причинено от продължително излагане на ултравиолетово лъчение.
  • Манго, пъпеш, портокал, домат, нар, маракуя и грозде - те са богати на биоактивни съединения като витамин С, α-токоферол - витамин Е, бета-каротин, полифеноли и фенолни киселини, които повишават оксидативната защита на кожата, участват в механизми за намаляване на възпалението и генерират структурна подкрепа и UV защита на кожата.
  • Кейл или зелено зеле - богати източници на каротеноиди и витамин С, които помагат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес.
  • Бадеми - съдържанието им на токофероли и ненаситени мастни киселини намалява бръчките и хиперпигментацията.
  • Соя - съдържа изофлавони, които осигуряват еластичност и хидратация на кожата.
  • Какао, зелен чай или кафе - съдържат полифеноли, които имат ценен антиоксидантен ефект.

Витамини за защита на кожата

Няколко витамина имат ценни свойства за здравето на кожата.

 

Освен добре познатия витамин D, се открояват витамините C, E, B3 и A.

 

Витамин D се получава основно чрез кожен синтез при излагане на слънце (80%-90%), но до 20% се получава с храната.

 

До преди няколко години се смяташе, че той се съдържа само в продукти от животински произход - например яйца, млечни продукти или мазна риба, но последните открития показват, че гъбите също съдържат витамин D, поясняват учените.

 

Витамин С е мощен антиоксидант, способен да унищожава свободните радикали и се намира предимно в сурови червени и зелени чушки, портокали, грейпфрут, киви, ягоди, броколи и брюкселско зеле.

 

Витамин Е се съдържа главно в ядки, семена, зеленчуци, царевица, соя и действа като антиоксидантна защита на кожата, тъй като абсорбира ултравиолетовата светлина.

 

Витамин В3 - ниацин, който също е антиоксидант, се набавя от месо, риба, мляко, яйца и ядки.

 

Витамин А участва в диференциацията на епидермиса, модулирането на дермалните растежни фактори и регулирането на активността на мастните жлези.

 

Черният дроб, рибеното масло, млякото и яйцата са богати на витамин А.

 

Пробиотици за здрава кожа

Пробиотиците са живи микроорганизми - ентерококи, лактобацили и бифидобактерии, които естествено обитават чревния микробиом, но има много причини, които могат да намалят тяхното количество: небалансирана диета, липса на движение, стрес, тютюнопушене, консумация на алкохол, употреба на антибиотици и други.

 

Тези микроорганизми присъстват и във ферментирали храни като кисело мляко, кефир, мисо паста и ферментирали напитки.

 

Съществуват все повече научни доказателства, че пробиотиците като Lactobacillus acidophilus могат да предотвратят фотостареенето - стареенето на кожата, предизвикано от UVB радиацията.

 

Така те биха били добра храна за кожата против появата на бръчки.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/dieta-plant-based-vegetales-protegen-piel-sol_7233

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212267221014337