Симптомите на диабет тип 2 (тялото не произвежда достатъчно инсулин или клетките на организма не реагират на инсулин) невинаги са очевидни, но е важно да можете да ги разпознавате и да направите това, което е възможно за предотвратяването му. Диабетът може да доведе до други здравословни проблеми, като сърдечни заболявания и инсулт.

 

Един от начините да намалите риска от диабет е чрез консумиране на здравословна, балансирана храна, както и напитки. Някои от тях могат да предизвикат повишаването на кръвната захар.


 

Хората, които са диагностицирани с диабет, може да са по-жадни от обикновено. Но е добре да се избягват захарните напитки и плодовите сокове като начин за утоляването ѝ.

 

В Diabetes UK е посочено, че следните пет напитки могат да помогнат за поддържането на нормални нива на кръвната захар. Това са вода, диетични и несъдържащи захар безалкохолни напитки, както и чай и кафе.

 

Що се отнася до храните, изследователите все още не са напълно наясно защо, например, преработеното месо е толкова вредно за хората, страдащи от диабет, но статистиките многократно показват този факт. По-здравословна алтернатива за тези от тях, които обичат месни изделия, е необработеното червено месо.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Експертите препоръчват от менюто да бъдат извадени тестените изделия. В повечето случаи пациенти с диабет мислят, че захарта е вредната за тяхното здраве, но всъщност въглехидратите са тези, които влияят на стойностите на кръвната глюкоза.

 

Те препоръчват да се следи съдържанието на въглехидратите в продуктите като цяло.