Не е проблем да се чувстваш на 20, когато си на 40 и дори можем да ви поздравим, ако сте успели да запазите физическото си здраве, младост и енергия. Но истината е, че след една определена възраст, заради биологичния ни часовник се налага да се съобразим с някои нови особености на организма ни и потребностите, които произлизат от това.


Факт е, че след 40 не се нуждаем толкова от енергия, така както на 20 или 25, дори 30 – не се очаква физическата активност да е на същото ниво, нито значението на природата за възпроизводство е така силно. Това налага известна корекция на хранителния режим – трябва да се намалят продуктите за енергия и същевременно се увеличат други.


От тази възраст тялото започва да губи мускулна маса, хормоналният баланс се променя, налага се да подкрепяме и се грижим повече за нормалното протичане на метаболитните процеси, организмът ни става все по-склонен да не се справя с възникналите възпаления, от което могат да възникнат болестни състояния.Всичко това може да се предотврати или най-малкото смекчи, ако се погрижим добре за храненето си и качеството си на живот.


Кои са правилата, които следва да се спазват, когато се натрупа житейска умора. Сънят вече не бива да се пренебрегва като източник на здраве и условия за справяне със стреса поне на ниво организъм, всички, умения, които помагат за управление на стреса пък стават ценни за по-нататъчното благополучие, а що се отнася до храните...


Ето кои е добре да се включат и присъстват често в менюто:


1. Лененото семе е добър източник на полезни за сърцето и мозъка омега-3 мастни киселини, освен че са богати на фибри.
2. Мазната риба, особено сьомгата, е действително по-калорична, но е ценна за предотвратяването на редица възпалителни процеси, в това число в мозъка, на очите. Допълнително рибата помага за поддържането на теглото и допринася за младия вид на кожата.
3. Авокадото отскоро навлезе широко на нашия пазар, но то е растителен продукт - невероятен източник на здравословни мазнини, които, освен че са ценни отново за кожата, и играят значение за регулирането на кръвното налягане. Това конкретно се дължи на калия в авокадото.
4. Ядките са богати на минерали и фибри, полезни мазнини и протеини. Реално, с малко количество постигаме и засищане, въпросът е да не прекаляваме с тях и да балансираме консумацията им с другите продукти през деня. Според експертите техните хранителни вещества помагат за намаляване на риска от диабет, сърдечни заболявания и други хронични състояния.
5. Кисело зеле – този ферментирал продукт, съдържа пробиотици, които подсилват червата, а балансираната чревна флора е условие за безпроблемно храносмилане и добър имунитет. Колкото и да е странно, от здравето на червата ни зависи и настроението ни, което предвид отговорностите и множеството задължения на тази възраст си е добре да го имаме.
6. Листни зелени зеленчуци - съдържат витамин К, лутеин, фолат, калций и бета-каротин, които са необходими за прецизното функциониране на мозъка. Благодарение на тях можем да се радваме на добра памет и зрение.
7. Чесън – изследвания показват, че чесънът може да намали загубата на костна плътност, тъй като влияе на нивото на естроген. Това е особено ценно за жените, при които с настъпването в менопауза рискът от остеопороза нараства. 


Очаквайте продължение