Какво представлява алергията към ядки?

Ядките са една от най-честите причини за хранителна алергия при възрастни и деца. При възникването на алергия към ядки имунната система реагира пресилено на тях, така сякаш са вредни за организма, което води до симптоми на алергична реакция.

 


Докато повечето алергии към дървесни ядки започват в детството, възможно е развиването на алергия към дървесни ядки и в зряла възраст. Само около 10% от хората в крайна сметка надрастват своята алергия с течение на времето.

 

Дървесните ядки, като бадеми, кашу, орехи и други, често предизвикват силни алергични реакции. В някои случаи те могат да бъдат животозастрашаващи. Хората, които имат алергия към един вид ядки, често имат алергии и към други. Алергичните хора може не само да трябва да избягват ядките и продуктите, направени с тях, но и продуктите, приготвени или опаковани в същите съоръжения, в които се обработват и ядки.

 

Както при другите хранителни алергии, алергията към дървесни ядки се причинява от пресилена реакция на имунната система на тялото, която реагира срещу ядката. Каквото и да е в храната, която предизвиква реакцията, тя е известна като алерген. При хора с алергия към ядки, протеините са алергените, които са виновни за реакцията. По същество те се разглеждат от имунната система по същия начин, както ако са бактерии или друго вещество, което може да застраши здравето на организма.

 

Имунната система реагира съответно чрез освобождаването на вещества, известни като антитела, които водят до освобождаване на други вещества, наречени хистамини. Те от своя страна предизвикват симптомите на алергична реакция към ядките. Повечето хора с алергии към ядки ги имат през целия си живот.

Какви са симптомите на алергия към ядки?

Има множество симптоми на алергията към ядки, някои от тях се появяват, когато човек консумира ядката или продукт, който има дори само частици от нея. Други алергични реакции могат да възникнат просто защото човек е изложен на ядката, като например я вземе в ръка. Симптомите варират в различните случаи, но е вероятно засегнат човек да изпита поне някои от следните:

 • Сърбяща кожа (уртикария);
 • Подуване на устните (ангиоедем);
 • Орален алергичен синдром;
 • Контактен дерматит (когато кожата е раздразнена, защото алергичният човек е докоснал ядка);
 • Стягащо гърло;
 • Сърбящи и сълзящи очи;
 • Конюнктивит;
 • Симптоми на астма, които се влошават;
 • Коремни болки;
 • Диария или повръщане;
 • Кашлица и хрипове

Симптомите на алергия към ядки могат да се появят веднага или да се отложат до един ден. Много симптоми преминават от само себе си, но някои хора може да имат нужда от медицинска помощ. Симптомите могат да прогресират бързо и в някои случаи да бъдат животозастрашаващи.

Какви са рисковите фактори за възникването на алергия към ядки?

Съществуват много причини, поради които човек може да е по-застрашен от развитие на алергия към ядки. Излагането на фактори на околната среда като замърсяване на въздуха или химикали може да допринесе за вероятността за развитие на нова алергия. Генетичната предразположеност и фамилната история може да играят роля при появата на алергии към ядки или други алергени.

 

Алергия към ядки може да има и връзки с други състояния. Проучване сред 2215 деца и младежи в Швеция измерва консумацията и чувствителността на участниците към ядките на възраст 12, 16 и 24 години. Установено е, че 21,2% показват признаци на чувствителност към ядките като цяло, като 7,9% изпитват симптоми на алергия.

Кои видове ядки предизвикват алергия?

Съществуват множество различни видове ядки, открити по целия свят. Сред по-често срещаните ядки, за които има вероятност да предизвикат алергия, са:

Любителите на ботаниката биха отбелязали, че някои от представителите в този списък не са истински ядки според научната дефиниция. Въпреки това, всички те са групирани в категорията на ядките, защото идват от дървета.

 

Референции:
1. American College of Allergy Asthma & Immunology. Everything You Need to Know About Tree Nut Allergy
2. Weinberger T, Sicherer S. Current perspectives on tree nut allergy: a review
3. Mandalari G, Mackie AR. Almond Allergy: An Overview on Prevalence, Thresholds, Regulations and Allergen Detection
4. Verywell Health. Tree Nut Allergy Diet Guide