Консумацията на кафе и кофеинови напитки може да увеличи уменията за обработването на дадена информация.

От ново проучване, което е част от програмата за научни изследвания на когнитивното поведение, се установи, че кофеинът помага за по-доброто, фино и детайлно обработване на информацията.

За целта му участие взимат 36 доброволци. Те са разделени в няколко групи, като са им раздадени различни дози кофеинови добавки, под формата на капсули. Дозите са както следва: 100 мг, 200 мг, 400 мг и плацебо.

След това на доброволците са предоставени текстове, които трябва да прегледат и редактират за граматически и стилови грешки за 5 минути.

Резултатите показват, че приелите по-голям доза кофеин се справят много по-лесно със заданието и то за точно определеното време.
Плацебо групата решава задачите най-бавно за времетраене, надвишаващо зададеното.

Изследователският екип се надява на допълнителни изследвания, включително проследяване на ефекта на кофеина и върху паметта.

NEWS_MORE_BOX


Резултатите и данните от проучването са публикувани в Journal of Experimental Psychology.

Консумиран чрез кафе, чай или енергийни напитки, кофеинът поддържа бодростта, повишава работоспособността, позволява мисълта да тече бързо и гладко, повишава се общият тонус.

Специалисти напомнят, че не трябва да се прекалява с консумацията на кофеин, поради риска от нежелани странични реакции. Безопасните количества кофеин са от 300 - 500 мг, допълват те.

Средното съдържанието на кофеин в чаша кафе е между 40 и 85 мг в зависимост от начина на приготвяне, за чаша чай – между 20 и 40 мг за различните видове, а в какао съдържащите напитки – под 10 мг.