За повечето от нас сутрешното кафе носи приятното усещане за бодрост и острота на ума. За някои, обаче, само една чашка е достатъчна да предизвика опасно сърцебиене. Тези хора са толкова чувствителни към кофеин, че дори „безкофеиновото“ кафе предизвиква силна реакция у тях.

 

Много хора смятат, че безкофеиновото кафе не съдържа никакъв кофеин, но се заблуждават. Истината е, че безкофеиновото кафе съдържа 1 – 2% от кофеина в обикновеното кафе. За хората с повишена чувствителност към кофеин шоколадът и какаото също не са тривиални храни. При тях кофеинът не предизвиква само възбуда и напрегнатост, а отключва атриална фибрилация – медицинско състояние, характеризиращо се с нaрушаване на сърдечния ритъм. Атриалната фибрилация съвсем не е тривиално смущение – тя нарушава електрическата активност на сърцето, което увеличава риска от инфаркт пет пъти, а риска от сърдечно заболяване – три пъти.


 

Кардиолози и лични лекари изтъкват, че навременната диагностика и лечение са от изключителна важност за предотвратяване на усложненията. Въпреки това, практиката показва, че между появата на първите симптоми на атриална фибрилация и поставянето на диагнозата минават 2 – 3 години. През това време, повечето лекари отдават оплакванията – периодично сърцебиене и прилошаване, на стрес и преумора. Много пациенти забелязват, че оплакванията се появяват с приема на определени напитки и храни – кафе, черен или зелен чай, какао, шоколад и др. Така те неволно се излагат на риска от инфаркт. Счита се, че половината от пациентите с атриална фибрилация получават едно или друго оплакване след прием на кофеин.

NEWS_MORE_BOX

 

Учудващото е, че не са налични достатъчно клинични данни, потвърждаващи връзката между кофеин и оплакванията при атриална фибрилация. Макар че има огромен брой анекдотични съобщения, добре контролирани клинични проучвания в тази насока почти не са правени. Оказва се, че въпреки, че кофеинът е най-широко използваният психостимулант в света, с годишно потребление възлизащо на стотици тонове, неговите ефекти на фона на едно от най-честите сърдечни заболявания са почти напълно неизучени.

 

Предвид факта, че той възбужда централната нервна система и усилва работата на сърцето, както и поради обстоятелството, че съкращава коронарните артерии, лекарите препоръчват избягването му от пациенти със сърдечносъдови заболявания, особено тези с хипертония и/или аритмия. Кофеинът е противопоказен и при мигрена, тъй като вазоактивните му ефекти могат да изострят протичането й.

 

През последните месеци се засилват и притесненията, свързани с кофеиновото съдържание в енергийните и безалкохолните напитки.