Българите сме ревниви към киселото мляко. Приемаме го като наш национален продукт. И имаме право да смятаме така, след като и бактериите, които допринасят за получаването на продукта от прясно мляко са bulgaricus, нали?


Всъщност, именно наличието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, могат да категоризират даде млечен продукт като кисело мляко не само по нашите стандарти. Това е критерий, който е приет и от Националната йогурт асоциация в САЩ. 


За да сме сигурни, че с киселото мляко полагаме грижи за здравето си, а не е просто хранителен продукт или десерт, американските експерти съветват първо да се проверява дали в състава на кофичката фигурира тези живи култури. В едно поне можем са сме сигурни, че освен нас и други държат на стандартите за качествено кисело мляко.Защо киселото мляко се смята за полезна храна? То е богато на полезни хранителни вещества като протеини, калций, магнезий, витамин В 12. Включва и някои мастни киселини. 


Все още не е категорично ясно дали с редовната консумация на кисело мляко можем да запазим талията си по-тънка или това се дължи по принцип на по-здравословния начин на живот и хранене на консумиращите го по принцип. Истината е, че все пак с консумацията на кофичка кисело мляко се чувстваме заситени, което не може да се каже за същото количество кой да е друг продукт. В този смисъл киселото мляко наистина би могло да ни помогне да запазим фигурата си. 


Същинската полза за здравето от кисело мляко е в пробиотиците, които съдържа. Тези живи микроорганизми много наподобяват на такива от нашата естествена чревна микрофлора. 


Съвременната наука откри разнообразие от връзки между различни състояния на организма и различните видове бактерии, от склонността към инфекции дори до разстройства на настроението. Според учени определени видове бактерии/пробиотици могат да помогнат за преодоляване на определени психо-емоционални проблеми. Тепърва науката ще търси и потвърждава подобна връзка между чревния микробиом и нашето физическо и ментално здраве. Засега има данни, че киселото мляко може да помогне за подобряването на храносмилателни проблеми, като диария, синдром на раздразненото черво. 


Затлъстяването е друг проблем, който би могъл да се обвърже с пробиотиците. Установи се, че при хората със свърхнормено тегло съставът на чревната микрофлора е съвсем различен от тези с фина и нормална структура. В момента изследователи като д-р Стандфорт от Харвардския университет търсят отговор дали чрез определени пробиотици действително може да се постигне отслабване. 


Дали с кисело мляко може да се лекуват определени болестни състония? Това все още не е ясно. Ние знаем киселото мляко все пак е само храна. Очевидно, не така гледат на него някои производители на мляко много на Запад. Но определено няма далеч в бъдещето моментът, когато изследователите ще могат да ни кажат кои пробиотици в него са подходящи за справяне със стомашните проблеми, а защо не и на излишните килограми.


Какви са другите критерии за здравословно кисело мляко? То трябва да съдържа не повече от 10 грама захари на кофичка. За да бъде по-полезно и засищащо е добре да има минимум 5 грама белтъчини на порция. После, за да има смисъл от Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophiles, живите и активни култури трябва да са от порядъка на поне 100 млн. На грам при производството на млякото.


И накрая, най-полезно за здравето е млякото с най-малко съставки. Включването на други като захар, плодове, мюсли, сметана, го правят по-скоро десерт с различен вкус. Колкото до вкуса, дори и простото кисело мляко се различава по вкус, това зависи от млякото, маслеността, киселинността, марката и пр.

 

Източник
www.health.harvard.edu