Кивито има доказани антиоксидантни и имуностимулиращи свойства. Плодът е богат източник на витамини, флавоноиди и минерали. Съдържа повече витамин С и от портокалите, калий, колкото бананите. Добър източник е и на бета-каротин.  

 
Освен калий минералният състав на кивито включва калций, магнезий, желязо, хлор, сяра и фосфор.
 
Поради съдържанието на фибри, зеленият плод е полезен за храносмилането, както и за намаляване на „вредния“ холестерол, риска от сърдечносъдови заболявания и рак на дебелото черво.
 
Кивито съдържа и лутеин, който предотвратява образуването на тромби и заболявания на очите, като макулна дегенерация. Смята се, че плодът е важен за здравето на белите кръвни клетки и помага за предпазване от чернодробни заболявания.
 
Кивито е богато на фитонутриенти, които не позволяват съсирването на кръвта и контролират нивото на мастните киселини в кръвта. 
 
Смята се, че има протективен ефект срещу астма и други заболявания на дихателните пътища.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Италианско изследване сред деца показва ползите от консумацията на киви за здравето на дихателните пътища. Според резултатите тези, които консумират плода 5-7 пъти на седмица, имат 44% по-нисък риск от появата на хрипове, в сравнение с децата, които хапват по-малко от веднъж седмично. Наблюдава се и намаляване на симптоми като: недостиг на въздух - с около 30%, хрема с 28%, кашлица нощно време - с 27%, хронична кашлица - с 25%. 
 
Друго изследване, публикувано в Archives of Ophthalmology, показва, че консумацията на киви 3 пъти на ден води до 36% намаляване на риска от макулна дегенерация, свързана с възрастта.
 
Изследването е проведено сред 110 хил. жени и мъже. Учените установяват още, че зеленчуците са по-малко ефективни за понижаването на риска от заболяването, в сравнение с плодовете, съдържащи голямо количество витамин C, A и E.