Кое кисело мляко е по национален стандарт за кисело мляко БДС 12:2010?

От днес марката „На Баба“ пусна в търговската мрежа нов продукт Българско кисело мляко, произведено съгласно изискванията на стандарт БДС 12:2010. Продуктът е в оригинална бежова опаковка със знака на БДС върху нея.
                                        
 

 

 


 

Основни изисквания на Българския Стандарт 12:2010 за кисело мляко:

  • Вкус: Стандартът изисква продуктите да притежават по-кисел вкус, като се оказва строг контрол върху киселинния градус на готовия продукт.
  • Обозначение: Продуктът се обозначава на опаковката с наименованието "БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО БДС 12:2010" и съответното лого на БДС.
  • Автентичност: Киселото мляко трябва да бъде произведено с българска закваска, съдържаща щамовете Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които да са изолирани и произведени в България и да не са обект на генетична модификация.
  • Характерни качества: Киселото мляко трябва да бъде с бял цвят, с гладка, блестяща повърхност и хомогенна, сметаноподобна консистенция.
  • Трайност: При температура на съхранение от 2 до 6 градуса българското кисело мляко е със срок на годност до 20 дни от датата на производство.

 

 

 


 

 

Кои кисели млека имат правото да носят лого на БДС?
Производителите придобиват правото да сложат логото на БДС върху опаковката на продуктите си, едва след процедура на одобрение от страна на Министерство на земеделието и храните и на Патентно ведомство. Технологичният процес и измерването на показатели като киселинност, масленост, микробиологични показатели и др., както и контролът върху тях трябва да се осъщестява системно и да се документира.


 

 

Разпознаване на кисели млека по Български Стандарт 12:2010 и предпазване от манипулации.
На опаковката задължително трябва да е изписано „БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО БДС 12:2010“  и да има лого на БДС.

 

  

Повече за Националния стандарт за българско кисело мляко можете да прочете тук, както и да разберете от видеото Кисело мляко "На баба" по БДС.