В условията на заилващ се интерес към здравословното хранене и редуциране приема на калории киноата заслужено печели все повече слава. Като добавка към салати или дори като основно ястие, тя вече е по-предпочитана от ориза в различните му разновидности, включително кафявия. Задълбочените прочувания на състава на киноата показват, че тези тенденции не са случайни, а тя наистина има своите предимства пред оризовите култури.

 

По-малко калории
Дори кафявият и черният ориз, които се сочат за най-бедни на калории сред оризовите култури, съдържат повече от тях в сравнение със същото количество киноа.


 

По-високо съдържание на белтъчини и мазнини и по-малко въглехидрати
Съдържанието на трите основни типа хранителни вещества в киноата е много по-полезно, отколкото в оризите. Тя съдържа около 2 пъти повече протеини, малко повече мазнини и около 20% по-малко въглехидрати от ориза. Киноата е сред много малкото растителни култури, които съдържат цялата комбинация от незаменими аминокиселини – нещо, което важи предимно за животинските храни. Освен това съотношението между количеството протеини и въглехидрати при киноата е много благоприятно. Това я прави отличен източник на енергия за диабетици и други хора, които искат да намалят приема на въглехидрати, без нужда от гладуване. Киноата има нисък гликемичен индекс и не води до резки повишавания на кръвната захар.

 

Осигурява продължителна ситост
Киноата има и по-високо съдържание на фибри от ориза. Това й позволява да държи по-продължителна ситост след консумация. В условията на ниска калоричност този ефект я прави по-полезна от всички оризови култури.

 

По-богата на антиоксиданти
Киноата съдържа голямо количество полифеноли – органични вещества с мощно антиоксидантно действие. Освен това има данни, че консумацията на киноа помага за по-ефективно възстановяване на други типове антиоксиданти в организма за по-пълно неутрализиране а свободните радикали.

 

NEWS_MORE_BOX

 

По-високо съдържание на микроелементи и други органични съставки
Киноата има естествено високо съдържание на бетаин – аминокиселина с важна роля за черния дроби и детоксикацията на организма. Количеството бетаин в даден обем киноа е около 800 пъти по-високо, отколкото в същия обем ориз, независимо от вида му.

 

В пъти по-голямо е и съдържанието на някои важни микроелементи в киноата. Тя е много по-богата на магнезий, калий, желязо и др.

 

Ясно е, че голямата популярност на киноата в последните години не е случайна. Тя предлага много полезна алтернатива не само на ориза, но и на всички други житни и зърнени култури за набавяне на полезни вещества в много по-високи дози.