Освен вкусен, хумусът е пълен с хранителни вещества и е свързан с впечатляващи здравословни и хранителни ползи. Хумусът съдържа влакна, въглехидрати, мед, манган, фосфор, желязо, цинк, калий, тиамин, фолиева киселина и витамин В6. Той е богат и на растителен протеин, който е от съществено значение за поддържането функциите на имунната система. Има и още много други ползи...

 

Хумусът насърчава отслабването


Проучване установява, че хората, които редовно консумират хумус, са с 53% по-малък риск от наднормено тегло. Причината е, че хумусът съдържа фибри, които ограничават апетита и помагат за намаляване на приема на калории. В допълнение, хумусът е добър източник на растителни протеини, които помагат за намаляване на апетита и повишаване на метаболизма.

 

Хумусът е подходящ за хора с алергии

Хумусът е идеална храна за тези, които имат непоносимост към млечни продукти, глутен или имат алергии към някои храни. Въпреки че той не съдържа тези съставки, хората, които имат алергии към храните, е необходимо да бъдат внимателни, тъй като някои марки добавят консерванти и други съставки. Хората, които имат синдром на раздразнените черва също трябва да внимават да не прекаляват с консумацията на хумус.

 

Хумусът е полезен за костите, мускулите и кожата

Хумусът съдържа голямо количество протеин, който е основен градивен елемент в здравето на костите, кожа и мускулите. Затова той се счита за идеална храна за вегетарианците, които търсят алтернативни варианти за получаване на протеин и за поддържане на здрави кости, кожа и мускули.

 

Хумусът помага и при анемия

Хумусът е идеална храна за хората, страдащи от анемия. Той съдържа две съставки, които са големи източници на желязо: нахут и тахини. Те могат да помогнат за предотвратяване недостига на желязо, като така предотвратяват анемията и я облекчават за тези, които вече я притежават.


Хумусът от нахут може да понижи холестерола

В изследване на група хора на възраст между 30 и 70 години, се установява, че хората, които консумират ежедневно хумус от нахут, си набавят лесно фибри, като съответно консумират по-малко мазнини и имат понижаване на холестерола.