Много хора консумират различни храни, с които целят да поддържат доброто си здравословно състояние. Някои от тях съдържат вещества, помагащи в борбата с вредни такива за организма на човека.

 

Свободните радикали са молекули, които могат да увредят здравите клетки. Те често са предпоставка за определени заболявания, като рак, някои сърдечносъдови и други. Освен това те могат и да ускорят стареенето.


 

Храните, богати на антиоксиданти, могат да помогнат в борбата с тези молекули. Те се съдържат в цветните зеленчуци и плодове. Поради тази причина тяхната редовна консумация е важна.

 

Зеленчуците съдържат фибри, антиоксиданти и много витамини и минерали, които действат превантивно срещу някои хронични заболявания.

 

Тъмните листни зеленчуци съдържат витамин К за здрави кости. Сладките картофи и моркови съдържат витамин А, който помага да поддържате очите и кожата си здрави и предпазва от инфекции.

 

Според едно малкомащабно проучване мъжете, които ядат 10 или повече порции домати седмично, понижават риска си за рак на простатата с 35%.

 

Горските плодове, дори и замразените, са добър източник на антиоксиданти и могат да помогнат при превенцията на рака и някои мозъчни заболявания.

 

По-честата консумация на бобови продукти, които съдържат фибри, подпомага храносмилането и понижава риска от поява на сърдечносъдови нарушения, диабет и затлъстяване.

 

Друг полезен продукт е зехтинът. Този вид мазнина има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Някои проучвания показват, че може да подобри и нивата на холестерола.

 

Консумацията на риба също действа благоприятно върху здравето на човек. Тя е наричана още „храна за мозъка“, защото нейните мастни киселини, DHA и EPA, могат да подпомогнат на мозъка и нервната система на човека да работят и изпълняват функциите си по оптимален начин.

 

Яденето на риба един или два пъти седмично би могло да намали риска от появата на деменция и атеросклеротични плаки. Омега-3 мазнините, открити в по-мазните риби, като сьомга и пъстърва, могат да намалят холестерола с ниска плътност и триглицеридите.

 

За поддържането на нормалните нива на холестерола подпомагат и ядките. Те са пълни с растителен протеин без холестерол и други хранителни вещества. Ненаситените мазнини в орехите например, могат да помогнат за понижаване на LDL и повишаване на HDL холестерола.

 

Бадемите от друга страна са богати на витамин Е, който може да помогне за намаляване на риска от инсулт при жените, а пеканите имат антиоксиданти. Въпреки благоприятното си влияние обаче ядките съдържат много калории.

 

Напитките, обогатени с витамин D, като млякото, могат да подпомогнат на тялото на човек да приема и използва оптимално калций. Това понижава риска от остеопороза или изтъняване на костите, а консумацията на кисело мляко с живи култури подпомага храносмилането.

 

С добавянето на пълнозърнести храни към своята диета, човек може намали вероятността от поява на заболявания като рак, диабет тип 2 и някои сърдечносъдови нарушения. Съдържащите се в тях фибри също могат да помогнат за предотвратяване на храносмилателни проблеми като запек и дивертикуларна болест.

 

Пълноценното хранене е от голямо значение за поддържането на оптималното здраве на човека. Поради тази причина е изключително важно всеки да бъде информиран относно продуктите, които консумира ежедневно.

 

Източници:

www.webmd.com