Фосфорната киселина е неорганично, безцветно, безуханно вещество, използвано от индустрията в производствените процеси за създаване на изкуствени торове, пасти за зъби, детергенти, както и храни и напитки. В хранителната индустрия съединението се добавя като консервант и подобрител на вкуса.
 
Най-често се употребява на фосфорна киселина при производството на газирани напитки. Тя е отговорна за острия, специфичен киселинен вкус на повечето видове кола. Много други газирани напитки заместват фосфорната с цитрусова киселина, постигайки сходен вкус. По-голямата част от спортните напитки, бутилираните студени чайове, плодови пуншове и други плодови напитки също съдържат фосфорна киселина.
 
Според изследване от 2006 година, публикувано на страниците на American Journal of Clinical Nutrition, напитките брандирани като „кола“ се свързват с понижаване на костната плътност при консумиращите. Предполага се, че именно фосфорната киселина е отговорна за този ефект, но данните трябва да бъдат подкрепени от още изследвания.
 
Солите на фосфорната киселина се използват и в множество млечни продукти за модификация на протеиновото съдържание и промяна на киселинността. Често се среща в млека, крем-масла, сирена и сметани за кафе. Фосфатите получени от киселината допринасят за по-стабилен и дълготраен краен продукт.
 
NEWS_MORE_BOX
 
В храните, най-често се прилага Е338 при производството на конфитюр, обработването на месни полуфабрикати и зърнени закуски. Повечето пресни пилешки меса са третирани с химикала за да се усилят влажността и вкуса им. Използва се и като набухвател в тестени изделия.
 
Според многократно и периодично провеждани изследвания върху хранителните добавки от страна на Европейски орган за безопасност на храните, Е338 е обявена за безопасна съставка в хранителната индустрия. Последното подобно проучване е от 2017 година. Фосфорната киселина няма известни свойства на канцероген, мутаген, не са наблюдавани ефекту странични ефекти върху протичането на бременност или здравето на репродуктивната система.
 
Минимална част от погълнатите фосфорни съединения се поема от организма, над 98% от тях биват блокирани от навлизане в бъбречните тъкани от паратхормона, отделят се с изпражненията. Човешкия организъм има мощен толеранс към фосфатите в храната и може да поема много по-високи количества, без да бъде засегнато здравето му.