Втора част на материала

 

Причините за появата на алергия към храна не са напълно изяснени. Има 20 % по-висока вероятност децата да са склонни към алергия, ако единият от родителите и 40 %, ако и двамата страдат от алергии.
 


 

Как да предпазим бебето от алергия? Смята се, че кърменето предпазва детето от развитие на алергия, особено ако е продължило минимум 6 месеца. Според някои експерти ранното захранване с продукти, които най-често предизвикват алергични реакции, има благоприятен ефект за имунната система при кърмените деца. Въвеждането трябва да става според тях постепенно, между четвърти и шести месец, като на седмица се дава само по един нов продукт. Родителите задължително трябва да са внимателни за появата на симптоми за алергична реакция на организма. Разбира се, преди да се пристъпи към подобна мярка, тя трябва да се обсъди с личния лекар на детето.
 При положение, че майката страда от алергия се препоръчва да кърми детето си. Подходящо е бебето да се храни с хипоалергични формули адаптирани млека (протеинови хидролизатни млека). Препоръчително е захранването да започне с оризови каши и зеленчуци, а яйцата да се оставят за накрая. Въвеждането на белтъка на яйцето в храненето на детето изисква специално внимание и предварителна консултация с педиатъра.
 Повечето алергии се проявяват за първи път още в детска възраст, но не всички.
Има деца, които израстват алергията до 5-годишна възраст. Алергията към мляко се среща най-често при децата до три години, след което тя отминава.
 Алергиите към фъстъци, ядки, риба и морските дарове обаче остават за цял живот.
 Сравнително наскоро се получи резултат от проучване, че 1 на 133 души страда от алергия към глутен  Предишните данни сочеха 1 на 5000.
 Глутенът представлява комбинация от нишесте и белтъци. Съдържа се в пшеницата, овеса, ръжта и ечемика и всички продукти, в които те присъстват под някаква форма.

 


Алергичните към глутена обикновено понасят царевица, ориз, картофи, елда, сорго и др. Бобовите култури съдържат фибри и протеини, заради което се препоръчват като заместител на житните.
 За хората, страдащи от алергия към храни, храненето е истинско предизвикателство, тъй като никога не могат да бъдат сигурни дали в ястието, което им се поднася в ресторанта, например, не съдържа съставка, към която имунната им система може да реагира. Обикновено персоналът не проявява разбиране при въпроси за състава на ястията си. Въпреки това настоявайте да разберете дали храната включва въпросните алергени и посещавайте само изпитани и сигурни места.
Предизвикателства има и при опакованите продукти. Например, соевият сос също съдържа глутен и трябва да се избягва от алергичните към него; говори се, че някои производители слагат в бакпулвера и брашно...
По принцип на алергичните към храни се препоръчва да насочат избора си към ястия, чиито технологичен процес на приготвяне е прост – печено месо или риба, зеленчуци, печени картофи, ориз и плодове.
 Тъй като продуктите, към които се проявява алергия, съдържат и полезни вещества, от които организмът има нужда, се препоръчва хранителният режим да бъде изграден от специалист по диетика. Така примерно ще се обсъди как може да се осигурява необходимото количество калций при алергия към млякото и млечните продукти...