Жените, консумиращи храни с високо съдържание на витамин D, в действителност извършват успешна профилактика на зрението си и забавят процеса на загубата му. С високо съдържание на витамин D са рибата, млечните продукти, яйцата и зелените листни зеленчуци. Консумацията им понижава риска от макулна дегенерация с 59%.

Д-р Шантан Реди, асистент професор по офталмология от медицинския център Langone в Ню Йорк споделя, че режимът на хранене, основан на богати на витамин D продукти, може значително да забави прогреса на заболяването дори вече при наличие на ранните му признаци.

Учени от университета на Бъфало в понеделник публикуваха резултати от изследване, което доказва, че жените, които хапват редовно богати на витамин D храни, редуцират риска от ранно проявяване на дегенеративно заболяване на макулата наполовина, в сравнение с останалите. Изследователите изчисляват, че рискът от заболяването е най-нисък при консумация на 720 единици витамин D на ден от източници като сладководна риба, зелени листни зеленчуци и млечни продукти. 100 г риба тон, например, осигуряват тази дневно необходима доза.

Витамин D се осигурява чрез консумация на определени храни и хранителни добавки. Организмът ни също синтезира витамин D, в зависимост от излагането на слънчева светлина.

За профилактика на зрението обаче се оказва, че е най-ефективен вариантът с подходящо хранене, а не излагането на слънце, уточнява Ейми Милън, ръководител на изследването. Осигуряването на 720 единици витамин D с храната е от особено значение за запазване на зрението на жените над 75-годишна възраст.