Е102 са инициали, които може да се открият върху етикетите на редица хранителни продукти. А проследяването за наличието на тази добавка е много важно за хората с астма или с повишена алергична нагласа.

 

Е102 е кодът на веществото тартразин, широко потребявано в хранителната индустрия. Както подсказва кодовото обозначение, татразинът е боя (всички добавки към храната, означавани с Е и първа цифра 1, са оцветители).


 

Тартразинът има много приятен жълт цвят и се ползва за подобряване цветовия оттенък на различни храни – сладкиши, безалкохолни напитки, снаксове, желета, инстантни супи и др. Уви, в много случаи тартразинът се ползва и за възстановяване на позагубения жълт цвят на хранителни продукти, които са престояли и съответно изсветлели.

 

Е102 е позволен за употреба в хранителната индустрия и в САЩ, и в рамките на Европейския съюз. Липсата на забрана обаче не означава, че той е напълно безопасен, особено във високи дози. Именно това е причина по индивидуални решения на местните власти добавката Е102 да не се ползва в Австрия и Норвегия.

 

Проучванията асоциират прекомерния прием на тартразин с хиперактивност, обърканост и други поведенчески пряви при децата. Има обаче данни и за по-сериозни здравословни последствия от него. Установено е, че тартразинът действа като алерген и може да отключи астматичен пристъп или най-малкото да провокира кожни обриви при деца и възрастни с повишена алергияна нагласа. Затова хранителни продукти с обозначено съдържание на Е102 на етикета си трябва да се избягват от астматици и хора с хранителна алергия.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Има данни, че повишената чувствителност към тартразин много често се установява при хора с непоносимост към ацетилсалицилова киселина (аспирин), т.е. двете състояния се срещат едновременно. Затова и хората, алергични към аспирин, също не бива да консумират храни, съдържащи Е102.

 

Тези особености са причина Е102 да попада в списъка с потенциално опасни хранителни добавки, които обаче не са забранени за употреба в хранителната индустрия. А освен тартразина в този списък попадат от още много от т.нар. Е-та, които ще посочваме и занапред. Това изисква индивидуална бдителност за избягване консумацията на определени храни от хора, предразположени към потенциалните последствия от добавките в тях.

 

Като превантивна мярка се наблюдава и много позитивна тенденция употребата на Е102 в някои случаи да се заменя с органични съединения, придаващи същия приятен жълт цвят, например бета каротин.