Хората, които приемат повече богати на флавоноиди храни и напитки като ябълки, чай, шоколад и плодове, имат по-ниско кръвно налягане.

 

Това показва първото по рода си мащабно проучване, което си служи с обективни данни за хранителния режим на включените в него участници.


 

Проучването, публикувано в научното издание Scientific Reports, търси връзката между начина на хранене и кръвното налягане на повече от 25 хил. души във Великобритания.

 

За разлика от повечето други проучвания, изследващи връзката между храненето и здравето, този път изследователите не разчитат на информацията, която участниците в проучването дават.

 

Вместо това обективно се установява приема на флавоноиди чрез измерване на хранителните биомаркери в урината.

 

Разликата в кръвното налягане между хората с най-нисък прием на флавоноиди и тези с най-висок прием е между 2 и 4 mmHg.

 

Тази разлика е съпоставима с промените в кръвното налягане, наблюдавани при хората, които спазват средиземноморска диета или друг хранителен режим за борба с хипертонията.

 

"Предишните проучвания разчитаха на самоотчитането на участниците, но това е първото голямо проучване, което обективно изследва връзката между конкретно биоактивно съединение и здравето“, коментира за Sciencedaily диетологът от Университета в Рединг проф. Гунтер Кунле, който ръководи изследването.

 

По думите му изследването доказва, че има значима връзка между консумацията на флавоноиди и по-ниското кръвно налягане.

 

То потвърждава резултатите от предишни проучвания за влиянието на флавоноидите и показва, че кръвното налягане може да се понижи и с обичайна диета, но с подсилен прием на храни, богати на флавоноиди.

 

Основните източници на флавоноиди са чая, какаото, ябълките и други плодове.

 

Проучването показва също, че най-голяма разлика се наблюдава при участниците с най-високо кръвно налягане.

 

Това предполага, че чрез увеличения прием на флавоноиди може да се повлияе на честотата на сърдечно-съдовите заболявания.

 

Източник:

https://www.nature.com/articles/s41598-020-74863-7