Установено е, че ягодите като лека закуска или като добавка към зърнени храни, салати или смутита могат да помогнат за предпазване на мозъка от Алцхаймер.

 

Изследователите от RUSH са установили, че биоактивно съединение, открито в ягодите, наречено пеларгонидин, може да бъде свързано с по-малко натрупване на неврофибриларни тау протеини в мозъка.


 

Комплексите от тау протеини са един от отличителните белези на болестта на Алцхаймер, която се причинява от необичайни промени в тау протеините, които се натрупват в мозъка.

 

Проучването е публикувано в Journal of Alzheimer's Disease.

 

Противовъзпалителните свойства на пеларгонидина могат да намалят цялостното невровъзпаление, което може да намали производството на цитокини, поясняват учените.

 

Цитокините са протеини, произвеждани от клетките и могат да регулират различни възпалителни реакции.

 

Възпалението в мозъка е свързано с патологичните изменения при болестта на Алцхаймер.

 

Данните показват, че пеларгонидинът може да предпази застаряващия мозък от развитие на болестта на Алцхаймер.

 

Сред горските плодове, ягодите са най-изобилният източник на пеларгонидин.

 

Въпреки че пеларгонидинът трябва да бъде проучен допълнително за ролята му в поддържането на здравето на мозъка при по-възрастни хора, консумацията на повече ягоди представлява лесна промяна, която всеки може да направи в диетата си.

 

Изследователите на RUSH са разгледали данните, които са получили от текущо дългосрочно проучване, проведено от RADC - Rush Memory and Aging Project (MAP), което е започнало през 1997 г.

 

Имало е общо 575 починали участници с пълна информация за диетата по време на проследяването и мозъчни аутопсии, чиято средна възраст на смъртта е била 91,3 години.

 

Общо 452 души не са били носители на гена APOE 4 и общо 120 участници с APOE 4, който е най-силният генетичен рисков фактор за болестта на Алцхаймер.

 

Участниците са били оценени според диетата си с помощта на въпросник за честотата на хранене за период от почти 20 години проследяване и стандартизирана невропатологична оценка след леталния изход.

 

По време на проучването всеки участник е получил годишен, стандартизиран тест за когнитивни способности в пет области - епизодична памет, работна памет, семантична памет, визуално-пространствена способност и скорост на възприемане.

 

MAP изследването е включвало участници на възраст 65 и повече години.

 

Участниците са били без диагностицирана деменция.

 

Резултатите са били същите, след като изследователите са коригирали други фактори, които биха могли да повлияят на паметта и мисловните умения, като образование, наличие на гена APOE 4, витамин Е и витамин С.

 

Асоциациите са били по-стабилни сред участниците без деменция или леко когнитивно увреждане в началото.

 

Не е наблюдаван същият ефект при носителите на гена APOE 4, който е свързан с болестта на Алцхаймер, но това може да се дължи на по-малкия размер на извадката от участници в това проучване, които са носители на гена.

 

Проучването е наблюдателно и не доказва пряка причинно-следствена връзка.

 

Необходими са допълнителни изследвания, за да се разбере ролята на храненето при болест на Алцхаймер, но това проучване ни дава надежда за това как специфични диетични промени като консумацията на горски плодове могат да помогнат за здравето на мозъка.

 

Референции:

https://medicalxpress.com/news/2022-07-strawberries-fend-alzheimer.html

https://dx.doi.org/10.3233/jad-215600