Диетата е тясно свързана със здравето на бъбреците, тъй като недостигът на някои хранителни вещества, може да бъде причина за бъбречни заболявания. За поддържането на здрави бъбреци, е препоръчително да консумирате по-често следните храни…

 

  • Боровинки


Боровинките са източник на витамини, минерали, антиоксиданти, най-често антоцианини, които предотвратяват редица заболявания, включително бъбречни проблеми. Тези плодчета съдържат фосфор, калий и натрий, които поддържат бъбреците здрави.


 

  • Карфиол


Карфиолът притежава витамин К, С, В, минерали и диетични фибри, които подпомагат функцията на бъбреците. Притежават и противовъзпалителни свойства, които предотвратяват заболявания на органите.

 

  • Зеле


Зелето е добър източник на неразтворими фибри, хранителни вещества и минерали, които правят зелето идеална храна за здравето на бъбреците. То премахва токсините от кръвния поток чрез процеса екскреция.

 

  • Чесън


Чесънът е противовъзпалителна храна с ниско съдържание на калий, натрий и фосфор. Той може да подпомогне повишаването на бъбречната функция чрез елиминирането на токсините.

 

  • Грозде

 

Този вкусен плод съдържа антиоксиданти, витамини и флавоноиди, предпазващи тялото от вредните свободни радикали, които могат да повлияят негативно на бъбречните функции. Гроздето е бедно на калий, фосфор и натрий, което е от важно значение, за да имаме здрави бъбреци.

 

NEWS_MORE_BOX

 

  • Ананас

 

Ананасът е тропически плод с ниско съдържание на калий за разлика от другите плодове от този сорт като бананите и кивито например. Те трябва да се ограничат от хората с проблеми в бъбреците. 

 

Ананасът обаче е алтернатива, тъй като съдържа фибри, витамин В, манган и бромелаин – ензим, който намалява възпаленията. Диета, богата на ананас, е подходяща за поддържане на здрави бъбреци.


Други храни, които влияят положително на бъбреците са: репички, рукола, лук, моркови и елда. Храните от списъка е препоръчително да се консумират редовно, за да нямаме проблеми с бъбреците. Те са изключително важни органи, тъй като регулират кръвното налягане, отделят вредните елементи и токсини, поддържат нивата на водата в тялото, регулират киселинността и стимулират червените кръвни клетки.