Знанието, че балансираната разнообразна диета е сред най-важните елементи на здравословния начин на живот невинаги е достатъчно, за да предразположи към правилно хранене. За тези, нуждаещи се от допълнителен тласък, съществуват групи храни, които стимулират метаболизма и подтикват организма към по-бързо изгаряне на калории.
 
Лютите храни, като чесън, семена от синап или приготвената от тях горчица, кимион и лютите червени чушки ускоряват метаболизма и засилват храносмилането. Изследване от 2012 г., публикувано в журнала Phytotherapy Research заключва, че съединения на сярата в екстракти от чесън проявяват силен ефект в борбата със затлъстяването – те понижават количеството телесни мазнини, понижават количествата триглицериди в кръвта и нормализират кръвната захар при необходимост. Продължителният и контролиран прием на чесън силно ограничава натрупването на липиди от черния дроб, както и потиска на ензими, промотиращи производство на мазнини.
 
Куркумата е друго растение, което допринася за бързия метаболизъм. Според изследване от януарския брой на журнала Biofactors, в билката се намира позната активна съставка – куркумин, която е известна със способността си да потиска развитието на адипозни клетки, изграждащи мастните тъкани. Куркумина има и антиоксидантен ефект изразен в защитата на сърдечносъдовата система. Самият куркумин води до положителен стрес в клетките на някои тъкани, стимулирайки ги да изгарят повече мастни запаси.
 
Загряващите подправки джинджифил и канела също насърчават по-усилено изразходване на енергия от клетките. Канелата има и регулиращ ефект върху метаболизма на въглехидратите, потиска производството и отлагането на мазнинни запаси от енергия и забавя храносмилането, което води до засищане с по-малки порции храна.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Друго януарско проучване от 2013 г., публикувано в European Review for Medical and Pharmacological Sciences разкрива, че консумацията на джинджифил в количество около 5% от общото тегло на поетата за деня храна, постига значително понижаване на телесното тегло и кръвния холестерол. Не само това – успява да повиши нивата и на високоплътностния липопротеин – „добрия” HDL холестерол.