Редовната консумация на някои плодове и зеленчуци помага в избелването на зъбния емайл. Най-добър ефект в това поле имат плодове и зеленчуци, съдържащи големи количества фибри, които правят плътта им по-груба и хрупкава. Добри примери са ябълки, зеле, див чесън, зелен лук, нарове, моркови, ягоди и целина. 
 
Най-добър ефект се постига, когато при отхапване и дъвкане се усеща звучно и ясно хрупане. Именно при него растителните тъкани се търкат силно по зъбната повърхност, чрез което отстраняват натрупвания, плаки и петна по зъбния емайл. Ефектът се наблюдава при продължителена и редовна консумация.
 
Приемът на тези храни ускорява и отделянето на слюнка в устата – тя действа като почистващ агент, нормализира киселинността и има антимикробно действие. Слюнката може да неутрализира някои бактерии, чиито отпадни продукти водят до потъмняване на зъбите.
 
В допълнение, плодове като ябълки и ягоди съдържат ябълчена киселина или малат – органично съединение налично в повечето растителни организми. Тази киселина придава приятния кисел вкус на зелените ябълки, но също така спомага за избелването на зъбната повърхност. Тя буквално разгражда полипи и плаки по зъбите, но не е съвсем безвредна.
 
NEWS_MORE_BOX
 
След консумацията на храна, съдържаща малат, той трябва да бъде отстранен или неутрализиран, в противен случай може да увреди и ерозира защитния емайлов слой на зъба.
 
Ако не е възможно измиване на зъбите, след консумацията на ябълки, ягоди или други малат-съдържащи храни, е добре устата да се изплакне с вода, вода за уста или да се консумира беззахарна дъвка, което да повиши секрецията на слюнка. Слюнката ще разреди и отмие малата и ще понижи вредната за зъбите киселинност в устата.
 
За анимирано представяне на информацията, посетете приложеното видео: