Продължаваме със списъка храни полезни за хората след навършване на 40 години. Далеч сме от идеята, че неговите близо 30 точки могат да изберпят групата на полезни храни, но пък е важно да имаме ориентир за продуктите, които е здравословно да поддържаме на трапезата си. Информацията би решила и моменти на двоумение дали дадена храна е полезна или не. Например сладките картофи... (Към предходната част на материала)

 

18. Сладките картофи – въпреки че са картофи и въпреки че са сладки са един от полезните източници на въгледихрати, осигуряващ добро количество фибри. В кореноплодното се съдържа и достатъчно магнезий, калий и витамините А и Ц. Как да не е полезно за тази връзраст, когато кръвното започва често да се вдига и проблемите със зрението стават осезаеми.19. Гъби – според изследване гъбите съдържат голямо количество от два важни антиоксиданта. Това са ерготионеин и глутатион. Ерготионеинът намалява стреса върху клетките, причинен от свободните радикали. Знаем, че тяхното действие ускорява процесите на стареене и може да стане причина за развитието на раков процес и невродегенеративни заболявания. Гъбите са богати и на витамин Д, който се оказа изключително важен за имунитета, настроението и има ред други ползи.

 

20. Корен от джинджифил – според водещи експерти само чаена лъжичка джинджифил на седмица може да подобри функцията на артериите. Според данни на изследвания хранителната добавка е от полза за превенцията на диабет и затлъстяване, обекчава менструалните и мускулните болки. Коренът има благоприятно действие при гадене и други оплаквания от стомашно-чревния тракта като болка в корема, храносмилателни проблеми.

 

21. Воден крес – това е билка, която навлезе в кухнятата ни. Препоръчва се тъй като е богата на водно съдържание, витамин Ц, витамин А и антиоксиднати. Ако не сте я консумирали досега, време е да опитате нов вкус. Мрежата предлага достатъчно богат избор на рецепти.

 

22. Босилекът е популярна подправка за нас. Полезна е заради полифенолите, които съдържа. Има положителен ефект при оплаквания от артрит, хронична болка, полезен е за черния дроб, мозъка и сърцето.

 

23. Риган – богат е на антиоксиданти, които могат да предпазят от възникването на възпалителни процеси.

 

24. Пиле – защо това месо е подходящо за над 40-годишните? Нискокалорично е, има малко мазнини и същевременно достатъчно белтъчини - 100 г пилешко осигурява към 25 г протеини.

 

25. Яйца – отричани и отново възхвалявани яйцата са всъщност храна, която засища бързо и задълго с много малко количество, при това са и евтина храна. Протеините в яйцата подхранват мускулите ни, които започват да губят маса след тази възраст. В тях има холин, който подсилва мозъка и витамин Д – основно ценен за костите. Яйцата са отличен избор и за дамите заради високо съдържание на протеини и мазнини и липсата на въглехидрати. Позходящи са и при желание за отслабване. За дамите в този случай се препоръчва за закуска да си приготвя едно яйца с още 3 белтъка в комбинация с малко зеленчуци и половин филийка пълнозърнест квасен хляб.

 

26. Кисело мляко – присъстват ли в него полезните бактерии, млякото е храна, от която не бива да се отказваме. С негова помощ се грижим за равновесието на чревните бактерии. И не само. То ни доставя калций, витамин Д и ценни протеини и мазнини. Дава ни заряд и здраве. Пълномасленото мляко не бива да се изключва от трапезата. Наскоро изследване показа, че е полезно и за сърцето. По-гъстото мляко, естествено, в по-малко количество пък е засищаща пълноценна храна, която може да замени закуската изцяло, добавайки към него малко ядки и/или плодове.

 

27. Черен шоколад – да си дойдем на думата! Като сме над 40 да не би да не се нуждаем от афродизиаци?! Черният шоколад е богат на флавоноиди, които са полезни за сърцето, за кръвното налягане, помагат срещу риска от диабет. Шоколадът е и настроение! Хапвайте по малко, няма да навреди.

 

28. Всякакви видове плодове от типа на ягодите и горските плодове – това са фибри и ценни антиокиданти и фитонутриенти. Колкото по-ярък и силен е цветът, толкова повече от здравослоният пигмент имат, освен че са богати и на витамин С в повечето случаи. Хапвайте ги редовно и няма да се оплаквате и от ленив стомах.


29. Цитрусови плодове – портокали, лимони, грейпфрут, лайм и други са съкровищница на антиоксиданти, фибри, витамин С и други полезни съединения необходими на фините метаболитни процеси, свързани с регулирането на теглото и здравето на кожата, сърцето и мозъка.

 

 

Материалът е подготвен по препоръки на диетолога Сара Миркин, автор на книгата "Fill Your Plate, Lose The Weight,", публикувани в Medical Daily