Колкото по-бърз е метаболизмът, толкова повече калории ще се изгорят и ще се поддържат нормални килограми. Ако се хапват редовно следните храни, то метаболизмът ще се повиши. 


Храни, богати на протеини

Храни като риба, месо, яйца и млечни продукти съдържат голямо количество протеини, като същевременно засищат корема за по-дълго време, което предотвратява преяждането. Те повишават метаболизма с 15-30%. Растителните протеини включват боб, леща, грах, нахут и фъстъци. В проучване участниците, които консумирали бобови растения в продължение на 8 седмици, имали благоприятни промени в метаболизма.


 

Храни, богати на желязо, цинк и селен

Желязото, цинкът и селенът са необходими за правилното функциониране на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма. Изследвания показват, че недостигът на тези минерали може да намали способността на щитовидната жлеза да произвежда хормони, а това може да забави метаболизма. Затова може да се консумират храни като ядки, семена, месо, морски дарове, бразилски орехи и др.

 

Люти чушки

Капсаицинът е химикал в лютите чушки, който може да повиши метаболизма. Няколко проучвания дори сочат, че капсаицинът може да помогне на тялото да изгори около 50 допълнителни калории на ден. В допълнение, той притежава свойствата да намалява апетита. Според скорошно проучване консумирането на 2 мг капсаицин преди всяко хранене намалява броя на приетите калории.

 

Джинджифил

Приемането на прах от джинджифил в гореща вода може да помогне за изгарянето на повече калории, отколкото приемането само на топла вода. Напитката също намалява чувството за глад, а повишава чувството за ситост. Трябва да се отбележи обаче, че консумирането на джинджифил е добре да бъде в умерени количества, тъй като в противен случай може да причини някои нежелани реакции като кръвоизлив например.

 

Кафе и чай

Проучвания установяват, че кофеинът, намиращ се в кафето, може да спомогне за забързване на метаболизма с до 11%. Установява се също, че консумирането на около 3 чаши кафе дневно изгаря допълнително 100 калории на ден. Въпреки това се счита, че ефектът е строго персонализиран, въз основа на телесното тегло и възраст. Комбинацията от кофеин и катехини, намиращи се в зеления чай, също може да засилят метаболизма. Когато се приема само зелен чай, метаболизмът се забързва с 4-10%.

 

Други храни, които повишават метаболизма, са: какаото, ябълковият оцет, морските водорасли.