Витамин С е водоразтворим витамин, намиращ се в много храни и особено в плодовете и зеленчуците. Той е мощен антиоксидант и оказва положително влияние върху здравето на кожата и имунната функция. Сред симптомите на дефицит включват кървене на венците, чести инфекции и кръвоизливи, анемия, скорбут и бавно зарастване на рани. Човешкото тяло не може да произвежда или съхранява витамин С, затова е важно да се набавя чрез храната.


Шипка

Около 100 грама зрели плодове на шипката осигуряват до 600 мг витамин С. Чаят от шипка е известен със свойствата си да помага при простуда. Той притежава диуретичен ефект и спомага за по-бързото оздравяване на настинката. Шипката е добър източник и на витамин А, В3, D, E, биофлавоноиди, лимонена киселина, фруктоза, ябълчена киселина, танини и цинк. 


 

Люта чушка

Зелената люта чушка съдържа 109 мг витамин С, за сравнение с червената, която доставя около 65 мг. Лютите чушки са богати и на капсаицин, съединение, което е отговорно за лютивината им. Капсаицинът може да намали болката и възпаленията в тялото. Съществуват също доказателства, че приблизително 10 грама червена чушка може да спомогне за изгаряне на мазнините по тялото.

 

Мащерка

Прясната мащерка има три пъти повече витамин С от портокалите. Тя е една от подправките с най-високи концентрации на витамин С. Дори използването само на 1-2 супени лъжици свежа мащерка върху храната добавя между 3,5 и 7 мг витамин С към диетата, което може да засили имунитета и да помогне в борбата с инфекциите. Мащерката също е известна със свойствата си да облекчава възпалено гърло и респираторни заболявания, тъй като унищожава вирусите и бактериите. 

 

Киви

Проучвания показват, че кивито е богато на витамин С и помага за намаляване на оксидативния стрес, понижаване на холестерола и подобряване на имунитета. В изследване на 14 мъже с дефицит на витамин С е установено, че консумирането на 2 броя кивита на ден в продължение на четири седмици, повишава активността на белите кръвни клетки с 20%. Така благодарение на кивито нивата на витамин С в кръвта се нормализират.

 

Ягоди

Ягодите съдържат много витамин С, флавоноиди, фолиева киселина и други полезни антиоксиданти, благодарение на които се предотвратява риска от рак, сърдечни заболявания, деменция и диабет.
 
Диетата, богата на витамин С, е важна стъпка за доброто здраве, както и за превенция от различни заболявания. От друга страна, ненабавянето на витамина може да има отрицателни последствия върху здравето.