Цинкът е минерал, който е необходим за изпълнението на функциите на над 300 ензима. Той е важен за поддържане на имунната система здрава и подпомага възстановяването на телесните тъкани. Тъй като тялото не съдържа цинк, трябва да се набавя ежедневно чрез храната. Препоръчва се мъжете да приемат 11 мг цинк на ден, а жените - 8 мг. Смята се също така, че бременните трябва да приемат 11 мг дневно, а кърмещите - 12 мг.

 

Месо


100 г порция говеждо месо съдържа 4,8 мг цинк, което е 44% от дневната стойност. Освен това месото осигурява 20 г протеини и 10 г мазнини. То съдържа също доза хранителни вещества като желязо, креатин и витамини от група В.

 

Бобови растения

Бобови растения като нахут, леща и боб съдържат значително количество цинк. 100 г варена леща съдържа около 12% от дневната доза цинк. Трябва да се знае обаче, че цинкът в бобовите растения не се усвоява толкова добре, колкото този в животинските продукти. Въпреки това, бобовите растения са добър избор на храна за набавяне на цинк за вегетарианците. Те също така са отличен източник на протеини и фибри.

 

Семена

Семената са здравословно допълнение към всяко хранене и са чудесен източник на цинк. Например 3 с. л. семена от коноп съдържат между 30 и 40% от препоръчителния дневен прием цинк. Други семена, съдържащи значителни количества цинк, включват семена от тиква и сусам. Семената са богати още на фибри, здравословни мазнини, витамини и минерали. Включването им към диетата е свързано с намален холестерол и кръвно налягане.

 

Ядки

Консумирането на ядки като фъстъци, кашу и бадеми е добър начин за приемането на цинк. Ядките също съдържат други здравословни хранителни вещества като мазнини, фибри, витамини и минерали. Освен това ядките са много полезни за намаляване на риска от сърдечни заболявания, диабет и рак.

 

Млечни продукти

Млечните продукти като сирене и мляко осигуряват множество хранителни вещества, включително цинк. Например 100 г сирене чедър съдържа около 28% от препоръчителната дневна стойност, докато чаша пълномаслено мляко съдържа едва около 9% цинк. Млечните продукти също така съдържат протеини, калций и витамин D.