Антиоксидантите са съединения, които помагат на клетките да се защитят от увреждане, причинено от свободните радикали. Когато се натрупат свободни радикали, може да се причини състояние, наречено оксидативен стрес. То пък може да повреди ДНК, да увеличи риска от хронични заболявания като сърдечни проблеми, диабет тип 2 и рак.


Консумирането на храни, богати на антиоксиданти, може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта и тялото да се бори успешно с оксидативния стрес. Някои от тях са:


Тъмен шоколад


Тъмният шоколад  съдържа повече какао, минерали и антиоксиданти от обикновения. Той притежава дори по-голямо количество антиоксиданти от боровинките и малините. Благодарение на това консумирането му е свързано с намалени нива на възпалителни процеси в тялото и понижен риск от сърдечни заболявания

 

Пекани

Пеканите са вид орех, произхождащ от Мексико и Южна Америка. Те са добър източник на здравословни мазнини и минерали, както и на високо съдържание на антиоксиданти. Проучване установи, че хората, които консумират пекани, са със значително повишени нива на антиоксидант в кръвта. Въпреки че са добър източник на здравословни мазнини, съдържат доста калории и затова е необходимо да се ядат в умерени количества. 

 

Ягоди и боровинки

Ягодите съдържат много витамин С и антиоксидант, наречен антоцианин, който им придава червения цвят. Ягодите, които имат високо съдържание на антоцианин, са по-ярко червени. Боровинките също съдържат антоцианини, за които е доказано, че намаляват рисковите фактори като сърдечни заболявания, намаляват нивата на лошия холестерол и понижават кръвното налягане. 

 

Цвекло

Цвеклото е чуден източник на фибри, калий, желязо, фолиева киселина и антиоксиданти. То е особено богато на група антиоксиданти, наречени беталеини, които му придават червеникав цвят. Те са свързани с по-нисък риск от рак на дебелото черво и храносмилателния тракт.

 

Фасул

Фасулът е един от най-добрите растителни източници на антиоксиданти. Особено полезен е шареният боб, тъй като съдържа определен антиоксидант, наречен кемпферол. Той е свързан с впечатляващи ползи за здравето като например намалени хронични възпаления и потискане растежа на рака. Според проучвания кемпферол може да забави растежа на рака на гърдата, пикочния мехур, бъбреците и белите дробове.

 

Източници на антиоксиданти са и артишок, кале, годжи бери, червено зеле и много други.