Храненето е ключов фактор за поддържане на имунитета и общото здраве.  Доказано е, че някои типове храни могат да подсилят мощно имунната система, т.е. да действат като естествени имуностимуланти. Други обаче проявяват директно противовирусно действие, ползите от които са дори по-отчетливи за организма, особено през есента.
 
Много от разпространените вирусни щамове имат липидна мембранна обвивка, която е устойчива на действието на имунните компоненти. Нещо повече – тя им осигурява и антибиотична резистентност, което е основна причина за това вирусните инфекции да не могат да се лекуват с антибиотици. Биологично активните продукти в състава на някои храни, които притежават противовирусно действие, може да бъдат много по-ефективни в този аспект.
 
Подобни биологично активни вещества помагат за разбиването на защитната липидна мембрана на вирусните частици, правейки ги по-удобни „мишени“ за действието на имунните клетки. Доказано е, че най-сериозен естествен източник на продукти с директно противовирусно действие са растителните храни. Ефектът от действието на техните съставки може да се използва пълноценно както за превенция на редица инфекции, така и за повишаване ефекта на лечението, включително при сериозни хронични вирусни инфекции.
 
За постигане на оптимален ефект в това отношение, в хранителния ни режим трябва редовно да присъстват някои храни. Тези, чиито съставки са добре проучени по отношение на противовирусната си активност, включват:
NEWS_MORE_BOX
 
  • Лимони – в плодовете и листата на лимоненото дърво се отчита по-висока концентрация на противовирусни компоненти, в сравнение с всички други цитруси;
  • Чесън – много клинични проучвания са доказали, че органичните серни съединения в чесъна подпомагат унищожаването на голяма част от грипните щамове, херпесните вируси, риновирусите, причиняващи настинки и др.;
  • Червени портокали – те са богат източник на лимоноиди - вещества, които блокират репликацията на много от най-разпространените вирусни щамове;
  • Кокосово масло и други типове мазнини, извлечени от ядки – техните липидни съставки успяват да навлязат във вирусната обвивка, нарушавайки структурата и естествените ѝ защитни механизми, и правейки я по-уязвима на атаките на имунната система;
  • Орехи - това са ядките с най-мощно позитивно влияние върху имунната система, обуславяно от високото съдържание на полифеноли и антиоксиданти ;
  • Нар - почти всяка част на наровото дърво съдържа вещества с противовирусно действие - от плода до цвета и дори кората. Ефектът се дължи на високото съдържание на танини и най-вече на т.нар. елагова киселина, подсилваща имунната система ;
 
Редовната консумация на хранителни продукти с директно противовирусно действие е качествена превантивна мярка за поддържане на доброто здраве. Включването на посочените леснодостъпни продукти към ежедневния ни хранителен режим е още една стъпка към повишаване защитните механизми на организма срещу вирусите и вирусните инфекции.