Някои от храните, които консумираме, са от решаващо значение за ежедневното ни функциониране и могат да повлияят на съня ни.

1. Хумус

Хумусът от нахут е с високо съдържание на аминокиселината триптофан, химично вещество, което помага за нормалното заспиване. Той е с високо съдържание на фолиева киселина, която спомага за регулирането на съня и витамин В6, който регулира биологичния ни часовник. Той е богат и на магнезий, минерал, който също допринася за успокояване на тялото и по-бързото заспиване.


 

2. Авокадо

Авокадото е с високи количества ненаситени мазнини, които повишават нивата на серотонин, химично вещество, стимулиращо частта на мозъка, която предизвиква съня. Плодът е с високо съдържание на магнезий, подпомагащ лесното и бързо заспиване.

 

3. Киви

Участници в едно проучване трябвало да консумират киви, за да се дефинира връзката между плода и съня. Тези, които консумирали два броя киви 1 час преди лягане всяка вечер в продължение на 4 седмици, заспивали с 35% по-бързо от тези, които не консумирали плодовете. Освен че е богато на антиоксиданти, каротеноиди, витамин С и Е, кивито подпомага задействането на хормона на съня, серотонин. Ниските нива на този хормон могат да причинят безсъние.

4. Зърнени храни и обезмаслено мляко

Зърнените храни могат да се консумират и на закуска, но и за вечеря. Те са с ниско съдържание на захар, а в съчетание с обезмаслено мляко, са идеална храна преди лягане. В допълнение, млякото съдържа аминокиселината триптофан, подпомагаща заспиването.

 

5. Банани

Тъй като плодът е отличен източник на калий и магнезий, консумирането на бананите помага на мускулите да се отпуснат и тялото да се приведе в сънливо състояние. Магнезият има положителен ефект върху качеството на съня, като удължава времето за сън и улеснява събуждането. Бананите съдържат и триптофан, който допълнително предразполага тялото към сън.

 

6. Бадеми

Бадемите се считат за една от най-добрите храни, подпомагащи заспиването. Те са източник на магнезий, отпускащ мускулите. Съдържанието им на калций успокоява тялото и помага на мозъка да преобразува аминокиселината триптофан в мелатонин, предизвикващ съня.