Някои храни като стриди, чили и аспержи са добре познати афродизиаци. Има и такива, които предизвикват точно обратния ефект. 
 
Експерти обясняват, че консумацията на определени храни може да „унищожи“ либидото като доведе до сънливост, понижени нива на тестостерона и повишаване на анормалното формиране на сперматозоиди
 
Експертите обясняват, че най-големият сексуален орган е мозъкът. Той синтезира химикали и хормони, които „отключват“ чувства като любов и привличане, както и възбудата и оргазма. Препоръчително е да се консумират правилните храни, които да осигурят синтеза на нужните съединения и хормони. Кои храни не са в услуга на либидото?
 
Алкохол
 
Консумацията на алкохол в умерени количества не вреди на сексуалното желание. Когато количеството е прекомерно, то може да причини еректилна дисфункция и да затрудни достигането до оргазъм
 
Злоупотребата с алкохолните напитки може да доведе и до сънливост – още една причина да не се прекалява с тях. 
 
Соеви зърна
 
Въпреки че соята е чудесен източник на протеин, когато се консумира в прекомерни количества, може да се отрази негативно върху либидото. Така се понижават нивата на тестостерона, както и броят на сперматозоидите. Тези фактори са причина за намалено сексуално желание. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Мента
 
Ментата може да навреди предимно на мъжете. Причината се корени в ментола, който има свойството да понижава нивата на тестостерона, в резултатът - и либидото. 
 
Пържени храни
 
Те са вредни не само за здравословния хранителен режим, но могат да саботират желанието за секс. Основните виновници затова са трансмазнините. Те потискат образуването на сперматозоидите и вляят на тяхната мобилност.