Според проучване на Световната здравна организация паразитите засягат около 50 милиона души по света годишно. Те проникват в храната и по местата с лоша хигиена. Попадайки в тялото на човек, те живеят в червата и се размножават, особено когато се консумира нездравословна храна като рафинирана захар, неизпечено месо, недобре измити плодове и зеленчуци. Има храни, които притежават антипаразитни свойства и могат да се справят с тях при по-продължителна консумация. Ето някои от тях:


Чесън

Чесънът е естествен антибиотик, който се слави със свойствата си да унищожава над 60 вида гъбички и над 20 вида бактерии и много от видовете вируси. Той премахва успешно паразитите в червата, като помага за предотвратяване последващата им поява. Притежава антиоксидантни свойства за защита от окисляване в резултат на паразитите. Един от активните му компоненти, елиминиращи паразитите, е алицин, който действа едва когато чесънът е разрязан или пресован.


 

Тиквени семки

Тиквените семки съдържат вещество, наречено антихелминтик, което изхвърля чревните паразити извън тялото. Семките са богати на минерали като манган, фосфор, магнезий и мед. Добър източник са също на цинк, протеин и желязо, което ги прави естествено антипаразитно средство, осигуряващо толкова много хранителни вещества, необходимо за цялостното здраве.

 

Папая

Папаята съдържа ензима папаин, който е ефективен в борбата срещу различни видове червеи в червата. Плодът има способността да унищожава повечето от тениите, като най-мощната му част са семената. Особено ефективни са, когато се консумират с малко мед. Установено е, че честата му консумация премахва 77% от паразитите в изпражненията.

 

Лук

Не само чесънът, но и лукът е мощен естествен антибиотик, който се бори успешно с паразитите. Той съдържа сяра, която притежава антипаразитни свойства. Ефективен е най-вече при тениите. За изчистване на тялото се препоръчва да се пият 2 ч. л. сок от лук по два пъти на ден в продължение на около две седмици.