Противно на всеобщото схващане, витамин C няма силите да лекува грип и настинка. Въпреки това, той е много важно вещество. Витамин С е от съществено значение за растежа и възстановяването на редица тъкани в организма. 
 
Витамин C помага за синтеза на колаген, който е необходим за кожата, сухожилията, ставните връзки и кръвоносните съдове. 
 
Единственият недостатък на витамин C е, че се разтваря във вода, което означава, че организмът не може да го произвежда или да го съхранява. Приемът на витамина може да се повиши значително като консумирате следните храни, всяка от които го съдържа в по-големи количества, в сравнение с портокала
 
Жълта гамба
 
Този зеленчук е цветен, хрупкав и с невероятно ниско съдържание на калории. Количеството от половин чаша нарязана жълта гамба съдържа 155 мг витамин C. Това е повече от препоръчителното дневно количество, което е 75 мг. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Къдраво зеле
 
Тъй като къдравото зеле често се използва за приготвянето на салати, обикновено повечето хора си набавят повече витамин C от него, в сравнение с оранжевия цитрусов плод. Количеството от две чаши от зеленчука съдържа 150 мг от антиоксиданта. В същото количество се намират и 648 мг калий и почти 7 г фибри
 
Ягоди
 
Истината е, че една чаша нарязани ягоди съдържа почти същото количество витамин C, както един средно голям портокал – 98 мг.