Лошият дъх може да бъде причинен от много фактори, сред които са проблеми със зъбите или лошо храносмилане. Има някои храни, които предотвратяват появата на лошия дъх. 

 

  • Листа от мента

Листата от мента съдържат ензими, които подпомагат в борбата с лошия дъх. Може да се консумират пресни или под формата на чай. Когато ги дъвчете сурови, най-бързо може да се преборите с неприятната миризма в устата, тъй като мигновено освежават дъха.


  • Ябълки

За ябълките се твърди, че намаляват концентрацията на вещества, отговорни за лошия дъх. Мощни са дори срещу миризмата от чесън, тъй като неутрализират съединенията в кръвния поток. Те спомагат също за увеличаване на производството на слюнка, която предпазва устната кухина от бактерии.

  • Ягоди

Ягодите са богати на витамин С, който намалява заболяванията по зъбите, венците и лошия дъх. Съдържат и киселини, които стимулират слюнчестите жлези и намаляват разпространението на бактерии и съответно неприятната миризма в устата.

  • Кисело мляко

Много малка порция кисело мляко може да предотврати бактериалния растеж в устата. Причината е, че млякото съдържа витамин D и бактериите лактобацилус, които възпрепятстват микробите, причиняващи лошия дъх. Препоръчва се да се консумира без допълнителна захар или изкуствени подсладители.

  • Лимони

Лимоните също могат да помогнат за намаляване на неприятната устна миризма. Те имат силен и кисел вкус, който може да маскира лошия дъх. За да го премахнете бързо и ефективно, може да изцедите лимон в чаша топла вода.

  • Магданоз и босилек

Тези зелени подправки помагат при миризма от чесън, като разграждат серните му съединения. Силният аромат и високото съдържание на хлорофил в магданоза и босилека, поддържат свеж дъха.

  • Вода

Водата е течност, стимулираща слюнкоотделянето, което е важно за поддържането на чиста устна кухина. Чрез слюнката се премахват остатъците от храната в устата, които причиняват неприятна миризма. Дехидратацията също е фактор за лош дъх и може да предизвика появата на бактерии. За да се предотврати сухотата в устата, трябва да се пият най-малко осем чаши вода на ден.