Съществуват два вида възпаление, според продължителността на проява: остро и хронично. В повечето случаи става въпрос за хроничния тип. Хроничното възпаление е свързано със заболявания като диабет, затлъстяване или сърдечни заболявания. То може да се прояви заради начина на живот, инфекция или диета.


Прекалената консумация на наситени мазнини, които се намират в животинските продукти и в някои растителни масла, довеждат до възпаления в организма. За да се намали или предотврати възпаление, може да се консумират някои от следните храни.


Млякото е продукт, който съдържа полезни бактерии, благодарение на които се предотвратява появата на възпаление в червата. То има противовъзпалителни свойства, като същевременно подобрява имунната система в чревния тракт. • Тъмнозелените зеленчуци са други храни, които могат да помогнат при възпаление. Някои от тях са например спанак или броколи. Те съдържат множество витамини и имат антиоксидантно действие, което помага да се контролират възпаленията в организма. Другата причина тези зеленчуци да са толкова ефективни при такива състояния, е че имат високо съдържание на витамин К, който има противовъзпалителни свойства. Освен това е полезен за сърцето и костите.


• Плодовете също влизат в списъка за намаляване на възпаленията. Те оказват положително влияние върху кръвната захар, така че дори диабетиците могат да ги консумират всекидневно. Голямото им съдържание на флавоноиди е свързано и с предпазването от хронично възпаление.


• Куркумата е подправката, която има противовъзпалително свойство. Причината е основният ѝ компонент куркумин. Освен заради това ценно свойство, куркумата се препоръчва и за превенция на рак и болестта на Алцхаймер.

 

NEWS_MORE_BOX


• Други храни, които са изключително здравословни, но не толкова предпочитани, са лещата и фасулът. Те съдържат растителни протеини, множество фибри и въглехидрати. Богати са и на минерали, които помагат за успокояване на възпаленията в тялото.


• Не на последно място са сьомгата, пъстървата, орехите, лененото семе, тиквените семки и зехтинът, които са мощни противовъзпалителни храни заради голямото си съдържание на омега-3 мастни киселини.


• Тъмният шоколад също намира приложение тук. Проучвания доказват, че хората, които ядат умерено такъв шоколад, имат по-ниски показатели на възпаление, спрямо тези, които изобщо не го консумират.