Природата ни е надарила с обоняние, за да се предпазваме от опасности и неподходяща храна. Не всеки продукт обаче, който изглежда добре, вкусен е и мирише хубаво е сигурен за здравето ни. Оказва се, че немалко хора стигат до хоспитализиране заради консумирана храна. Здравословното състояние на един от шест души в Щатите например се влошава по тази причина според данните на техния Център за контрол и превенция на заболяванията.
 
Храната може да повлияе здравето ни в няколко насоки:
  • Да предизвика хранително отравяне, чиито симптоми са гадене, повръщане, диария, дехидратация и дори смърт.
  • Влошаването да предизвиква алергична реакция или
  • Да се прояви непоносимост към един или друг продукт.
 
Особено рисково за здравето и живота е хранителното отравяне за хора с по-слаб имунитет. В тази група влизат деца, хора от третата възраст, на терапия потискаща имунитета, с хронични  заболявания и бременни жени.
 

Кои храни могат да предизвикат стомашно-чревни оплаквания?

1. Зеленолистните зеленчуци са богати на нутриенти, но също така рискът да са заразени с бактерии е висок, например с листерия. Много е важно салатите, марулите, зелето да са отглеждани далеч от замърсена вода и почва с фекалии. Купувайте зеленчуците от сигурни източници. Измивайте ги обилно с вода и отстранявайте външния и увреден слой листа. Избягвайте пакетираните зелени листни зеленчуци – такива се оказват сред най-честите причинители на масови случаи на заразяване с листерия и салмонела. Има такива видове, които наистина е по-добре да се приготвят на ястие, отколкото да се консумират сурови в салата като спанака, което пък дава допълнителна сигурност.
 
2. При яйцата има риск да са заразени със салмонела. Сваряването им до твърдо убива тези бактерии. Консумацията на сурови и дори рохки яйца трябва да се избягва особено от децата, бременните и хората с компрометиран имунитет.
NEWS_MORE_BOX
 
 
3. Риба тон, скумрия и други видове може да съдържа висока концентрация на хистамин, което причинява главоболие, спазми и енхизома (зачервяване). Това се получава, когато рибата не е прясна и е започнала да се разваля. По принцип хистаминът се разпада при обработка на висока температура, но понякога по ресторантите не може да се предполага кое колко време е приготвяно. За предпочитане е рибата да се консумира възможно най-прясно уловена.
 
4. Стридите може да са отглеждани във вода заразена с норовирус. Консумирани сурови заразените предизвикват гастроентерит. Вибрионът е друга бактерия, която може да застраши живота. Това е причинителят на холерата. Навлиза в кръвообращението и води до висока температура, треска, ниско кръвно и мехури по кожата. Консумирайте стридите след добра топлинна обработка!
 
5. Картофите може да са носители на различни болестотворни бактерии, включително Clostridium botulinum, ешерихия коли, салмонела. Рисковете могат да се избегнат като преди готвене внимателно се измият и обелят. Когато се пекат, не бива да се покриват с алуминиево фолио, тъй като то предпазва от постигането на по-висока температура и Clostridium botulinum може да оцелее. Салатите, които съдържат картофи не бива да стоят повече от два часа извън хладилник. Погрешно е да се смята, че стомашните неразположения от консумацията на такива се дължат само на майонезата. За предпочитане е да приготвяте тези салати сами.
 
6. Меки сирена – някои от тези видове може да се приготвят не просто с пастьоризирано мляко, а със сурово, което крие риск от инфекция с листерия. Тя е особено опасна за бременните жени, тъй като може да причини загуба на плода, рискова е и за другите по-чувствителни групи.
 
Очаквайте скоро продължението на списъка