Правилото за консумацията в умерени количества важни не само за червеното вино, белия хляб и вкусните шоколадови десерти, но и за „чистите“ здравословни храни. Когато хапваме ядки, пълнозърнести храни и листни зеленчуци например, също има риск да прекалим. Ето кои храни могат да бъдат токсични за организма, ако консумираме прекалено...
 

Бразилски ядки

Те са известни с високото си съдържание на селен – важен микроелемент, който помага на организма в борбата с инфекциите. Само една ядка може да но осигури до 90 мкг селен, което е почти два пъти от количеството от елемента, което е необходимо за деня. 
 
Консумацията на  бразилски ядки от време на време е полезна, но ако ги ядем ежедневно, сме изложени на риск от отравяне със селен, което крие потенциална опасност от косопад, развитие на стомашно-чревни и неврологични проблеми, световъртеж и дори инфаркт или бъбречна недостатъчност. 
 

Спанак и червено цвекло

Тези зеленчуци са с изключително богато съдържание на хранителни вещества, но са и с високо съдържание на оксалати. Тези съединения действат като пребиотици, които подхранват „добрите“ бактерии в червата. Ако сме предразположени към камъни в бъбреците, консумацията им в големи количества може да влоши този проблем. 
 
В тези случаи е препоръчително да се избягва консумацията на храни с високо съдържание на оксалати. 
NEWS_MORE_BOX
 
Червено месо, стриди и бял боб
 
Всички те са богат източник на желязо, който има важна роля в доставянето на кислород до мускулите. И докато ниските му нива могат да доведат до усещане за умора и слабост, прекомерното количество от елемента в кръвта крият риск от чернодробна недостатъчност.