Витамин В6 е мастноразтворим витамин, което означава, че тялото не го съхранява в големи количества. Излишъкът, от който тялото не се нуждае, се отделя с урината. Витаминът участва в производството на хемоглобин. Според някои изследвания хората с ниски нива на витамин В6 са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания, както и редица други физически и психически проблеми. 

 

Хората, които страдат от дефицит на витамина могат да имат някои от следните симптоми: кожни обриви, напукани и възпалени устни, умора, ниски нива на енергия и отслабнала имунна система. Те могат да причинят депресия, тревожност и раздразнителност. Затова витаминът трябва да се набавя ежедневно чрез храни като:1. Пуешко месо

 

Пуешкото месо е чудесен източник на витамин В6. Порцията осигурява около 20% от дневния препоръчителен прием. Този вид месо е изключително полезен, тъй като снабдява организма не само с витамин В6, но и с други витамин от група В, включително витамин В5, рибофлавин и ниацин.

 

2. Риба тон

 

Риба тон е изключително богата на витамина, като осигурява 45% от дневния прием на витамин В6. Тази риба е богата и на минерали като магнезий, фосфор и калий. Въпреки това, консумацията на риба тон трябва да бъде умерена, тъй като е с високо съдържание на холестерол.

 

3. Нахут

 

Освен месо и риба, има вегетариански храни, които могат да осигурят витамин В6. Нахутът е един от тях. Той осигурява 55% от дневната стойност витамин В6. Консумацията му е свързана с повишаване производството на серотонин. Богат е и на фибри, протеини и въглехидрати.

 

4. Картофи

 

Картофите са друг вегетариански източник на витамин В6. За разлика от нахута обаче порция варени картофи осигурява 20% от дневната стойност витамин В6. Картофите са чудесен източник и на други витамини от група В като ниацин и тиамин, но съдържат още минерали като калий и мед.

 

5. Зелен грах

 

Подобно на картофите, зеленият грах осигурява 20% от дневните нужди витамин В6. Този зеленчук е много богат източник и на протеини, тиамин, манган и витамин К.

 

Освен чрез горе-изброените храни, витаминът може да се набави и чрез телешки черен дроб, пилешко месо, сьомга, кестени, авокадо, банани, ананас, сушени кайсии, грозде и други.