Диета, включваща омега-3- полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в рибата и рибеното масло, ядките, семената и растителните масла, намалява риска от рак на простатата у хора с генетичен риск за него. Това публикуваха изследователи от Wake Forest University School of Medicine в Journal of Clinical Investigation.
Множество генетични мутации са асоциирани с предиспозиция към карцином на простатата. Досега не е било ясно дали типа мазнини, включвани в храненето, могат да модулират риска за развитие на карцином.
За да проследи ефекта от омега-3-полиненаситените мастни киселини върху простатата, Йанг Чен изследва мишки, които имат подчертана предиспозиция към карцином на органа - Pten-knockout mice. Резултатите били обнадеждаващи, за разлика от ефекта от омега-6-мастните киселини. Последните имали противоположно влияние. Прилагането на мишките на ензима омега-3 десатураза, които превръща омега- 6 в омега-3 полиненаситени мастни киселини, имало също благоприятен ефект.
Изследователите са установили, че механизма на действие на тези вещества се базира частично на клетъчна смърт, зависима от белтъка Bad.
Предстои проучване за влияние на омега-3-ненаситените киселини върху вече развит карцином.