Фибрите са добри помощници на мозъка, тъй като намалят възпалението, а това води до повишено внимание, концентрация, забавяне стареенето на мозъка и увеличение на способността да се произвеждат нови мозъчни клетки.


Изследване в Университета на Илинойс проучва как храненето с фибри забавя стареенето на мозъка. Авторите на изследването коментират, че микроглиа представлява основен тип имунни клетки в мозъка, които могат да се възпалят с годините. 

 


Възпалението на микроглиата е една от основните причини за отслабване на паметта и когнитивния спад в напреднала възраст. Това е едно от обясненията, защо паметта избледнява с течение на времето. Други причини за повишаване нивото на възпаления по мозъка са токсините.

 

Направен е и тест върху животни, според който диетата с високо съдържание на фибри, намалява възпалението на червата и микроглиата на мозъка. Учените изследвали 50 гена в микроглиата и открили, че възпаленията при възрастните животни, са намалели драстично.
 
Когато приемаме диета, богата на фибри, се стимулират добрите бактерии в червата и се произвеждат хранителни вещества като например мастни киселини: ацетат, пропионат и бутират, от които последната е най-важна. Твърди се, че бутиратът има противовъзпалителни свойства върху микроглията.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Хората не могат да консумират натриев бутират директно заради вредната му миризма. Единственият начин да се набави, е като се храним по-често с разтворими фибри. Специалисти коментират, че жените трябва да приемат между 21 и 25 грама фибри на ден, а мъжете между 30 и 38 грама. 


Фибрите се наричат още влакнини или баластни вещества. Храни, богати на фибри са: броколи, артишок, ядки, овес, бобовите растения, пълнозърнест хляб и др. Важно е да се знае, че храните, които съдържат много мазнини, са бедни на баластни вещества. 


Изследователите твърдят, че тенденцията е възрастните хора да консумират по-малко диетични влакнини, отколкото се препоръчва. Специалистите съветват да се консумират фибри по-често, тъй като недостатъчното количество може да има отрицателни последици за възпаленията на мозъка и тялото.