Дебелото черво е жизненоважна част от храносмилателната система, която се нуждае от периодични прегледи, особено при пациенти на възраст над 50 години. Колоноскопията е изследване, което се провежда за откриване на изменения в дебелото черво, като колоректален рак или полипи, които могат да се развият в рак.

 

При колоноскопия в дебелото черво се въвежда фиброоптичен апарат. Това позволява оглед на дебелото черво отвътре и взимане на биопсия за морфологично изследване на патологични лезии, както и осъществяването на различни лечебни процедури.Преди човек да премине през колоноскопия, той ще трябва да спазва ограничителна диета, така че дебелото черво да е празно. Също така не се препоръчва да се яде нищо през първите няколко часа след колоноскопията, а пациентите също трябва да следват инструкциите на лекаря за това какво могат да ядат през следващите няколко дни.

 

Важно е пациентът да консумира храна, която да даде време на храносмилателната система да започне да работи нормално отново. След колоноскопия се препоръчва консумацията само на храни, които са лесносмилаеми, за да се облекчи работата и да се избегне дразненето на храносмилателната система.


Един от приоритетите след колоноскопия е рехидратирането. Пациентите могат да се хидратират, като пият вода или други напитки, както и като консумират храни на течна основа, като супи или сосове. Някои хора, след колоноскопия, могат да се нуждаят от повече течности от обикновено.


При рехидратиратация е важно да се възстановят нивата на електролитите в организма. Електролитите представляват вещества, които съдържат свободни йони. Най-честите примери за електролити са натрий, калий, калций, хлориди, фосфати, бикарбонати и магнезий. Електролитният дисбаланс може да бъде много вреден за здравето, тъй като електролитите имат важни функции за тялото.


За подпомагането на възстановяването на електролитите е препоръчително пиенето на спортни напитки, тъй като много от тях съдържат електролити. Има богата гама от зеленчукови, плодови и комбинирани напитки, от които пациентите могат да избират. Тези сокове също съдържат електролити и допълнителни хранителни вещества.


Билковият чай често съдържа съставки, които могат да успокоят гастроинтестиналния тракт.

 

Соленките и крекерите се усвояват лесно и са добър избор след колоноскопия.

 

Картофеното пюре е лека храна, която е благоприятна храна след колоноскопия.


Най-добре е да се избягват риби с повече кости или тлъстини. Бялата риба е добър избор след колоноскопия.


Ябълковият сос съдържа фибри, които са лесносмилаеми и не дразнят храносмилателната система. Той съдържа също и захари и въглехидрати, които помагат за възстановяването на енергийните нива. Ябълковият сос съдържа и пектин, който може да помогне за предотвратяване на диария.


Пилешки и други леки супи са добър избор за храна. Пциентите трябва да избягват пикантни супи, съдържащи ечемик. Желатинът също е препоръчителна храна след колоноскопия.


Яйцата са мека храна, както и са добър източник на протеини. Хората трябва да избягват добавянето на мляко, черен пипер или сирене към яйцата, за да не дразнят храносмилателния тракт.


Консервираните плодове, като праскови или ананас, са добри леки храни. Плодовете в консерви или буркан често са обелени, което е добре, тъй като хората трябва да избягват обелките на плодовете.


Подобно на крекерите, белият хляб е много нежна храна, която е добре да се консумира няколко дни след колоноскопия.


Добре задушени, запечени или сварени зеленчуци, които се варят до омекване, също са добър избор след колоноскопия.


Библиография:
American Gastroenterological Association – Colonoscopy - Frequently Asked Questions
Wolin, K. Y., Yan, Y., Colditz, G. A., & Lee, I. M. Physical activity and colon cancer prevention: A meta-analysis. British Journal of Cancer. Nature.