Хранителното отравяне обикновено се случва, при консумацията на храна или питейна вода, която е замърсена от патогенни микроорганизми (бактерии, вируси, гъбички) или техни токсини. Хранителното отравяне е сравнително често срещано.


Какви стъпки трябва да се предприемат след хранително отравяне?

След проявата на симптомите на хранително отравяне, като - повръщане, диария и разстроен стомах, се препоръчва стомахът да бъде оставен да си почине. Това означава избягването като цяло на храни и напитки за няколко часа.Приемът на течности е следващата стъпка, която е от решаващо значение за подпомагането на организма в борбата с хранителните отравяния. Повръщането и диарията могат да причинят дехидратация на тялото, затова приемът на вода на малки глътки или смученето на лед е добра отправна точка.


Спортните напитки, които съдържат електролити, са най-добрият начин за предотвратяване на дехидратацията през времето на възстановяване от интоксикацията. Други предложени течности включват - безкофеинов чай, джинджифилов ейл, пилешки или зеленчуков бульон.


При усещане за гадене, е нужна консумацията на храни, които са щадящи за стомаха и стомашно-чревния тракт. Препоръчително е придържането към сладки храни с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри. Мазнините са по-трудни за храносмилането, особено при разтройство.


Храните, които са леки за стомаха, включват – банани, зърнена закуска, белтъци от яйца, пчелен мед, желета, овесена каша, фъстъчено масло, картофено пюре, ябълково пюре, ориз, крекери...


По време на на хранителното отравяне е важно тялото да следва естествената си реакция за пречистване на храносмилателния тракт, за да се освободи от вредните агенти. Ето защо лекарствата срещу диария без рецепта не са добър начин за лечение на хранително отравяне.
Докато симптомите са в своя пик, е препоръчително пиенето на чай от джинджифил, тъй като е известно, че джинджифилът успокоява стомаха.


След като симптомите изчезнат, за подобряването на стомашно-чревната микрофлора може да се консумира кисело мляко или да се приемат пробиотици за поне 2 седмици. Това помага на тялото да възстанови здравословните бактерии, изгубени при прочистването от хранителното отравяне.


Също така стомашната киселина, която се изхвърля по време на повръщане, може да повреди емайла на зъбите, а миенето им веднага след повръщане, може допълнително да навреди на емайла. Вместо това устата може да бъде изплакната с вода и сода за хляб. Необходимо е забавяне на миенето на зъбите с поне един час след повръщане.


Какви храни и напитки трябва да се избягват?

Най-важният приоритет трябва да бъде избягването на храните, които са предизвикали разболяването. Храната, която е заподозряна за хранителното отравяне трябва да бъде изхвърлена. Трябва да се избягват храните, напитки и веществата, които затрудняват стомаха, като:

 • Алкохол;
 • Кофеинови напитки, енергийни напитки или кафе;
 • Пикантни храни;
 • Храни с високо съдържание на фибри;
 • Млечни продукти;
 • Пържени храни;
 • Никотин;
 • Подправени храни;
 • Плодови сокове

Какво причинява хранително отравяне?

Пет патогена са отговорни за повечето хранителни отравяния:

 • Норовирус, често срещан в стриди, плодове и зеленчуци;
 • Салмонела, често срещана в яйца, месо и млечни продукти;
 • Clostridium perfringens, открива се в месото;
 • Campylobacter, открива се в необработено месо и замърсена вода;
 • Стафилокок, открива се в животински продукти като сметана, яйца и мляко.

Салмонелата и норовирусът са отговорни за повечето хоспитализации за хранително отравяне. Но хоспитализациите за хранително отравяне също могат да бъдат причинени от – паразити, мухъл, токсини, замърсители, алергени.


Недобре сготвеното месо и неправилно обработените продукти са чести виновници за хранителното отравяне. Измиването на ръцете, приборите и чиниите са важни между етапите при приготвянето на храната.

 

Повечето хора, които изпитват хранително отравяне, не се нуждаят от посещение на болницата. Разстроеният стомах, повръщането и диарията са най-честите симптоми. Те обикновено отшумяват след 48 часа. При наличие на дехидратация, сърдечни заболявания, емболия или други сериозни здравословни проблеми е важно търсенето на помощ и пиенето на много течности.


Кой е изложен на по-висок риск от усложнения след хранително отравяне?

Хранителните отравяния са толкова чести при децата, колкото и при възрастните, и могат да бъдат причина за безпокойство. Децата, особено тези на възраст под 1 година, са податливи на ботулизъм. Ботулизмът е рядък, но животозастрашаващ, ако не бъде хванат рано.


Децата също са изложени на по-голяма опасност от сериозни реакции към бактерията E. coli.


Всяко бебе или дете, за което се предполага, че има симптоми на хранително отравяне, трябва да бъде прегледано от медицински специалист, за да се изключат ботулизмът и дехидратацията. Децата се дехидратират по-лесно от възрастните и трябва да се наблюдават внимателно.


Бременните жени трябва да се отнасят с внимание към всяко подозрение за хранително отравяне. Доказано е, че хранителното отравяне с листерия вреди на развитието на плода.


Правилното хранене при бременни жени е от съществено значение за подпомагането на развитието на плода. Поради тази причина всички признаци на хранителна интоксикация трябва да бъдат проверени от лекар.


Хората в напреднала възраст също са по-податливи на усложнения от хранително отравяне. По-специално, някои щамове на E. coli могат да доведат до кръвоизлив и бъбречна недостатъчност. Ако възрастен човек над 60 години има симптоми на хранително отравяне, той трябва да потърси лекарска помощ.


Хората, които имат хронични заболявания като ХИВ, чернодробно заболяване или диабет, са изложени на по-голям риск да изпитат по-сериозни усложнения от хранителното отравяне. Пациентите, които са на лечение, потискащо имунния отговор, като химиотерапия, също са изложени на по-голям риск.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention: Attribution of Foodborne Illness
National Institutes of Health: Eating, Diet, & Nutrition for Food Poisoning