Анемията представлява състояние, което се получава, когато тялото изпитва липса от достатъчно здрави червени кръвни клетки (еритроцити). Състоянието се причинява главно от загуба на кръв, унищожаване на червените кръвни клетки или неспособността на тялото да създаде достатъчно червени кръвни клетки. Съществуват различни видове анемия, най-често срещаният вид е желязодефицитна анемия. Повечето пациенти, които страдат от анемия чувстват умора или обща отпадналост.


Червените кръвни клетки съдържат протеин, наречен хемоглобин, който съдържа желязо. Без достатъчно желязо, тялото не може да произведе хемоглобина, от който се нуждае, за да създаде достатъчно червени кръвни клетки, които да доставят богата на кислород кръв в тялото. В някои случаи анемията се дължат на кървене от гастроинтестиналния тракт.

 


Много болестни процеси могат да причинят кървене от стомашно-чревния тракт, включително язви, лекарства, които дразнят стомаха, като аспирин, разширени кръвоносни съдове в хранопровода или стомаха или рак.

 

Симптомите на стомашно-чревното кървене като повръщане на кръв или преминаване на кръв в изпражненията, могат да бъдат открити. Стомашно-чревното кървене налага диетични промени, но много от тях са временни.


Докато има активно кървене, може да се наложи въздържание от храни и напитки за известно време. По време на активно кървене трябва да се позволи на гастроинтестиналния тракт да си почине, за да се излекува.

 

Приемането на храна в гастроинтестиналния тракт го кара да функционира, освобождавайки киселина и ензими в стомаха. Храненето при това състояние е интравенозно, докато кръвоизливите не спрат. Когато всяко кървене спре, може да се започне да се приема по малко количество храна или напитки, за да се провери дали симптомите няма да се върнат, преди да се възобнови редовната диета.


Алкохолът действа като дразнител за стомашно-чревния тракт. Прекомерното му пиене също причинява разширени кръвоносни съдове в хранопровода и други части на храносмилателната система, където понякога може да възникне кръвоизлив.

 

Приемът на аспирин или нестероидни противовъзпалителни лекарства заедно може да увеличи риска от развитие на язви.


Кофеинът, пикантните храни и цитрусовите плодове могат да раздразнят гастроинтестиналния тракт. Шоколад, чай, кафе, сода и енергийни напитки съдържат кофеин. Приемането на потенциалните дразнители при нормализирането на диетата трябва да стане бавно, постепено, докато не стане сигурно, че стомашно-чревния тракт може да се справи с тях.


Липсата на фолати и витамин B 12 също може да повлияе на способността на тялото да произвежда червени кръвни клетки. Ако тялото не може да обработи B 12 правилно, може да развиете пернициозна анемия. Диета, богата на желязо, витамини от група В и витамин С, е важна при наличието на анемия.


Храненето при лечението на анемия често включва промени в диетата. Най-добрият хранителен режим при анемия включва храни, богати на желязо и витамини, които са от съществено значение за производството на хемоглобин и червени кръвни клетки. Диетата трябва да включва и храни, които помагат на тялото да усвоява по-добре желязото.


В храните се срещат две разновидности на желязото - хемово и нехемово желязо. Хемовото желязо се среща в състава на различни видове месо и морски дарове. Нехемовото желязо се намира предимно в растителните продукти. Тялото може да абсорбира и двата вида желязо, но по-лесно усвоява хемовото желязо. Препоръчителната дневна доза за желязо е 10 милиграма за мъже и 12 милиграма за жени.


Въпреки че хранителните режими при лечение на анемия са индивидуализирани, повечето изискват приема на 150 до 200 милиграма елементарно желязо дневно. Вероятно може да се наложи и приемането на желязо по лекарско предписание или като хранителна добавка без рецепта, докато нивата му в организма не се възстановят.


Консумацията на някои храни може да помогнете в борбата с желязодефицитната анемия:


Зърнените храни са добър източник на желязо, както и много видове ядки и семена. Тъмнозелените листни зеленчуци са сред най-добрите източници на нехемовото желязо. Те включват – спанак, рукола, различни видове зеле, броколи, кейл и др.


Някои листни зеленчуци с високо съдържание на желязо, като спанак и кейл, обаче имат високо съдържание на оксалати. Оксалатите могат да се свързват с желязото, като по този начин предотвратяват усвояването на нехемовото желязо. Затова не е полезно диетата при анемия да зависи изцяло от консумацията на  тъмнозелени листни зеленчуци.


Известно е, че диетата с ниско съдържание на фолати може да причини анемия. Цитрусовите плодове, бобът и пълнозърнестите храни са добри източници на фолати.


Витамин С помага на стомаха да абсорбира желязо и консумацията на храни, които съдържат витамин С, като портокали, червени чушки и ягоди, може да увеличи усвояването на желязо.


Червеното месо, агнешкото месо, дивечовото месо и пилешкото са най-добрите източници на хемовото желязо. Черният дроб също е богат на желязо и фолат. Консумацията на месо в комбинация с храни, които съдържат нехемовото желязо, като зеленчуци, богати на витамин С, могат да увеличат усвояването на желязо.


Някои морски дарове, които осигуряват хемовото желязо са – миди, стриди, раци и скариди. Повечето риби съдържат желязо. Рибата с най-добрите нива на желязо включва - консервирана или прясна риба тон, скумрия, пресен костур, прясна или консервирана сьомга.


Въпреки че сардините са добри източници на желязо, те също са с високо съдържание на калций. Калцият може да се свързва с желязото и да намали усвояването му. Храни с високо съдържание на калций не трябва да се консумират едновременно с богати на желязо храни. Други примери за богати на калций храни включват - мляко, кефир, сирене, тофу.


Библиография:
National Heart, Lung, and Blood Institute
National Center for Biotechnology Information