Установени са конкретни хранителни вещества, които допринасят за появата и задълбочаването на целулита, затова при неговата превенция и лечение се препоръчва те да бъдат изключени от менюто. Такива най-общо са млечните продукти, захарта и простите въглехидрати, трансмазнини и наситени мазнини. (Към първа част на материала - Храна и здраве с Яна Данаилова: Целулит и хранене | Puls.bg)


Млечните продукти образуват слуз, сгъстяват лимфната течност и така пречат за извеждането на токсините извън тялото. Освен това съдържат и наситени мазнини, които не са полезни за целия човешки организъм. 


Желателно е от менюто да се премахнат изцяло всички преработени, „фаст фуд“ и „джънк“ храни или това са храните, които не само, че не носят никаква хранителна стойност на тялото, но и водят до натрупване на вредни отпадни вещества. Освен това тези храни съдържат трансмазнини и хидрогенирани мазнини, които водят не само до напълняване, затлъстяване и образуване на целулит, но могат да причинят редица други здравословни проблеми като метаболитен синдром, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и рак. 



Трансмазнините и хидрогенизираните мазнини не са естествени мазнини за човешкото тяло и то няма ефективни механизми за тяхната обработка, което води до натрупването им. Това, наред с други нежелани здравословни ефекти, води и до задълбочаване на целулита.


Захарта и преработените въглехидрати (сладкиши, кроасани, бял хляб, бисквити, торти) повишават киселинността в тялото, което уврежда кръвоносните съдове и пречи на кръвоснабдяването на зоните, склонни към развитие на целулит. Храните с високо съдържание на захар водят до бързо повишаване на нивата на инсулин. Преяждането с тях води до натрупване на калории в тялото под формата на мазнини, което от своя страна води до увеличаване обема на мастните клетки и влошаване на целулита. 


Освен това консумацията на големи количества захарни изделия засилва възпалителните процеси в организма и пречи на синтеза на колаген и еластин. 


Консумацията на твърде много сол води до задържане на течности, а това от своя страна пречи на детоксикацията и създава условия за поява и влошаване на целулита. Препоръчителната дневна доза е около 2-3 грама дневно, като трябва да се има предвид, че ако страдате от сърдечносъдови или бъбречни проблеми, трябва да сведете до минимум 1,5 грама сол на ден. 


Ако страдате от целулит или искате да предотвратите неговата поява, изключете изброените групи храни от менюто си и заложете на пресните плодове като източник на сладко, както и на комплексните въглехидрати от пресни зеленчуци, пълнозърнести храни, варива и семена.

 

Постарайте се да приемате ежедневно пресни храни, богати на витамин С, магнезий, калций, омега-3 и лецитин, които са ключови за синтеза на колаген и еластин, за поддържане здравето на кръвоносните съдове. 


Добрата хидратация е ключова, заедно с редовното движение, потенето и масажите. Оптималната хидратация помага за детоксикацията на тялото, поддържа здравето и еластичността на кожата и кръвоносните съдове. 


Както причините за появата на целулит са много и комплексни, така и борбата с целулита се нуждае от комплексен подход. Освен правилните движения, масажи и козметика се нуждаем и от правилните храни. Ето кои храни се считат за най-подходящи за редовна консумация, в случай, че страдаме от целулит:

 

  • Чушки – за борбата с целулита ни трябва много витамин С, а именно чушките са едни от най-добрите източници. Най-богати на витамин С са червените чушки, но можем да разнообразяваме и със зелени, и жълти, които са също много хрупкави, вкусни и полезни. За най-добри резултати е желателно да ги консумираме сурови. Може да включим и люти чушки, защото те засилват метаболизма и забързват кръвообращението. 
  • Броколи  - вкусни и супер полезни, съдържат алфа липоева киселина, която предотвратява втвърдяването на колагена и появата на целулит. Хубавото на броколите е, че съдържат малко калории, но много фибри, засищащи са и можем да ги хапваме често. Добавяйте крехките и полезни връхчета сурови в салати, крем супи или ястия за максимално количество нутриенти. 
  • Моркови – богати на витамин А, бета каротин и антиоксиданти, които се грижат за кожата, подпомагат нейната регенерация и хидратация. Можем да ги включим в ежедневното меню под формата на салата, настъргани на ситно или като пръчици за топене с хумус или песто.

 

Препоръчително е да ги консумираме с полезна мазнина като студенопресован зехтин, авокадо или кокосово масло, за да усвоим максимално хранителните им вещества.

  • Домати -  друга много ценна храна, която хидратира кожата и е богата на витамин С, който участва в производството на колаген. Консумирайте ги пресни под формата на салата, смлени в суров доматен сос за паста, студена доматена супа или смути. 
  • Краставици – хидратират отлично и съдържат много антиоксиданти като бета-каротин, кверцетин, апигенин, лутеолин и кемпферол, които помагат да изчистим тялото от натрупаните токсини.
  • Портокали и грейпфрут – съдържат високи нива на витамин С и метоксилирани биофлавоноиди, които забързват циркулирането на кръвта и метаболизма. 

За финал формулата за овладяване на целулита в домашни условия включва оптимален хранителен режим, добра хидратация на тялото и ежедневни движения. Ограничаване консумацията на млечни продукти, наситени и трансмазнини, преработени въглехидрати, рафинирана захар и сол, и респективно увеличаване консумацията на пресни плодове и зеленчуци, пълноценни въглехидрати, есенциални мастни киселини, чисто месо и фибри.

 

Референции:

6. Sadick N. Treatment for cellulite. Int J Womens Dermatol. 2018;5(1):68-72. Published 2018 Oct 22. doi:10.1016/j.ijwd.2018.09.002
7. Quatresooz P., Xhauflaire-Uhoda E., Pierard-Franchimont C., Pierard G.E. Cellulite histopathology and related mechanobiology. Int J Cosmet Sci. 2006;28(3):207–210
8. Tokarska K, Tokarski S, Woźniacka A, Sysa-Jędrzejowska A, Bogaczewicz J. Cellulite: a cosmetic or systemic issue? Contemporary views on the etiopathogenesis of cellulite. Postepy Dermatol Alergol. 2018;35(5):442-446. doi:10.5114/ada.2018.77235